illusztráció illusztráció

Gammatérkép

A NASA űrteleszkópjának segítségével, 3 hónapnyi mérési adatot felhasználva elkészült az égbolt részletes nagyenergiájú térképe.

A NASA által kifejlesztett Fermi űrteleszkóp csaknem 3 hónapnyi mérési adataiból állították össze az égbolt részletes nagyenergiájú térképét. Szinte hihetetlen, hogy a felvételen látható legtávolabbi források több milliárd fényévre található galaxisok, míg a legközelebbi a Nap.

Az űrteleszkóp LAT (Large Area Telescope) műszere az ún. survey (égboltfelmérő) módban 3 óránként tapogatja le az egész égboltot. Ez a működési mód többek között lehetővé teszi a gyorsan változó intenzitású források nyomon követését.

A 2008. augusztus 4. és 2008. október 30. között rögzített adatok alapján előállított térkép az égboltot úgy mutatja, ahogyan az emberi szem által érzékelhetőnél 150 milliószor nagyobb energiájú fotonok rajzolják ki. A jobb áttekinthetőség, illetve a fényes egyedi forrásokat kiemelendő a térképen a Tejútrendszer fősíkjában található gáztól származó emisszió hatását a minimálisra csökkentették.

"A 205 fényes forrás leírása a projekt első fontos tudományos eredménye, s nagy lépés az első katalógus létrehozása felé, melynek várható megjelenési ideje ez év vége" - nyilatkozta David Thompson, a Fermi egyik vezető munkatársa.

A korábbi, gammatartományban végzett égboltfelméréseknél sokkal jobb felbontással detektált forrásokból a kutatók két "Top 5" listát állítottak össze, ahol az első csoport tagjai a Tejútrendszerben, míg a második tagja azon kívül vannak.

Forrás: NASA, Magyar Csillagászati Egyesület
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés