Elérte Japánt a tájfun

| 2012. június 18. 13:29 | Frissítve:
A Fülöp-szigetek térségében 160 km/h-s szelet és özönvízszerű esőzéseket okozó tájfun Japánt is elérte.

Elérte Japánt a tájfun (kedd 17:43): Kedd délután elérte a Japán szigetcsoportot a tájfun, 83 ezer embert telepítettek ki. A következő napokban 180-400 milliméter özönvízszerű csapadékot várnak a térségbe.

A hétvégén vonult át a Fülöp-szigetek fölött (a fővárostól, Manilától nagyjából 660 mérfölddel keletre-délkeletre) a Guchol nevű tájfun, mely most Japánt fenyegeti, és helyi idő szerint holnap a hajnali, reggeli órákban el is éri a szigetország legdélibb részeit.

A Fülöp-szigetek térségében heves esőzésekkel és komoly szélviharokkal vonult át a trópusi vihar. A hétvégén a környéken 150 mérföld/órát meghaladó széllökés is előfordult, így szombaton úgynevezett szupertájfunná nyilvánították, és még vasárnap is ugyanilyen erős volt. A hatalmas szél a Fülöp-tengeren óriási hullámokat korbácsolt, melyek magassága még a 10 métert is meghaladta. Mindemellett az özönvízszerű esőzés súlyos áradásokat okozott. A vihar szeme körül igen heves zivatarok pattantak ki, melyekben a csapadék intenzitása helyenként meghaladta az 50 mm/h-t, illetve az ezeket szolgáltató zivatarfelhők igencsak magasba nyúltak, némelyik teteje a 15 kilométeres magasságot is elérte!

Bár Guchol már gyengül (helyi idő szerint hétfő délután 3 órakor 3-as kategóriájú tájfunként tevékenykedett), de még így is súlyos gondokat okozhat Japánban, elsősorban a szigetország déli és nyugati tájain. A déli területeken ugyanis a múlt héten is komoly esőzéseket okozott egy másik trópusi ciklon. Az előrejelzések szerint a tájfun várhatóan kedden éri el 2-es, majd 1-es kategóriájúvá gyengülve Japán déli részeit, heves esőzéseket és pusztító szélviharokat okozva, majd trópusi viharrá "szelídülve" folytatja tovább útját északkelet felé.

Forrás: phys.org, Weather Underground, weather.com, Reuters


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |