illusztráció illusztráció

Gumikacsa- expedíció

A NASA kutatói 90 sárga játékfigurát, egy szondát és GPS-készlékeket vetettek be egy grönlandi gleccserben lezajló folyamatok vizsgálatára.

Újabb meglepő ötlettel álltak elő a NASA kutatói: legújabb kutatásukban 90 gumikacsát vetettek be, hogy megfejtsék az egyik grönlandi gleccserben lezajló folyamatokat. GPS-készülékek és a játékfigurák segítségével elsősorban azt szeretnék kideríteni, hogy a távozó víz pontosan milyen utat jár be; valamint, hogy nyáron miért gyorsul fel a gleccserek mozgása.

A vizsgált gleccser a Jakobshavn nevet viseli, valószínűleg ez volt a Titanicot elsüllyesztő jéghegy egykori forrása. A gleccsernek jelentős szerepe van, hiszen innen érkezik a tengerbe az Északi-sarkponthoz legközelebbi szárazföldről származó jég 7 %-a. „Ez azért fontos, mert a globális felmelegedés miatt olvadó szárazföldi jég sokkal nagyobb mértékben emelheti a tengerek vízszintjét, mint a vízen lebegő tengeri jég. Ha az Északi-sark térségében elolvadna az összes szárazföldi - vagyis főként grönlandi - jég, akkor 7,3 méterrel emelkedne a tengerszint” - magyarázta a kutatásvezető.

Alberto Behar, a NASA kaliforniai rakétahajtómű-laboratórium munkatársának elmondása alapján nagyon jól látható, amint a hatalmas jégdarabok megállás nélkül mozognak, végül pedig belezuhannak a tengerbe; azt azonban eddig senki nem tudta, hogy az olvadékvíz merre folyik a gleccser belsejében.

Egy elmélet szerint a nyári nap megolvasztja a felszíni jeget, gleccsertavakat fakaszt, amelyek alatt cső alakú vájatok, úgynevezett gleccsermalmok keletkeznek. Ezeken keresztül a víz egy része eljut egészen a gleccser alapzatába, ahol olyan hatást fejt ki, mint a gépolaj egy mechanikus szerkezetben, és ettől aztán felgyorsul a gleccsermozgás.

A kacsaflottát és egy szondát augusztusban eresztették a gleccserre egy helikopterről, méghozzá egy olyan ponton, ahol a víz a felszín alá bukik. A sárga gumikacsákra 3 nyelven is felírták, hogy "tudományos kísérlet", illetve egy e-mailcímet is rögzítettek rajtuk, hogy a becsületes megtalálók jelentkezni tudjanak.

A szonda természeten még több információval szolgálhat; a hőmérséklet-, a nyomás- és a sebességmérő adatai alapján ugyanis feltárható, hogy merre vannak zuhatagok, örvények és vízesések a gleccserben, amelyek felgyorsítják a víz áramlását.

Forrás: NASA, MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés