Gyorsan mozgó hidegfront

| 2010. március 26. 10:25 | Frissítve:
Keleten eső, záporeső hullott, míg a Dél-Dunántúlról zivatarokról szóló észlelések érkeztek szombaton.

Frissítve (17:00): A várakozásoknak megfelelően a Dél-Dunántúlról már több helyről kaptunk zivatarokról szóló észleléseket. Siklósról és Pécsről jégesőt jelentettek.

Frissítve (12:30): Magyarországtól nyugatra több apró cella is kipattant, melyeket villámlások kísérnek, 12:30-kor a zágrábi METAR-ban már zivatart jelentettek.

Frissítve (10:45): A gyors felhőátvonulásokból keleten és délen továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporesőre.

Frissítve (10:20): Jelenleg a Kaposvár-Dunaújváros-Nyíregyháza vonaltól délre találkozhatunk csapadékkal. Némi napsütésre az ország északnyugati, illetve középső felében készülhetünk. A front jelenlegi helyzetét és a friss modellszámításokat tekintve továbbra sem zárhatjuk ki a mai napon a villámtevékenységet, azaz a zivatarok kialakulását.

Nem érdemes hosszabb szabadtéri programot szervezni szombatra, ugyanis hazánkban a hétvége időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakítja majd, mely hatására többfelé számíthatunk csapadékra eső, záporok, helyenként akár zivatarok formájában is (vasárnap már inkább csak a keleti országrészben). A gyorsan mozgó hidegfront szombaton hajnalban éri el hazánk nyugati felét, így a napsütéses péntek után szombaton reggel már többfelé ébredhetünk borult vagy erősen felhős égboltra. A front átvonultával erőteljes szélfordulásra, helyenként megerősödő északnyugati légmozgásra van kilátás, néhány fokkal visszaesnek a maximum-hőmérsékletek, szombaton 12 és 17°C, vasárnap 11 és 15°C körüli értékekre számíthatunk.

A frontérzékenyek erős hidegfronti hatásra készülhetnek, mely a következőkben nyilvánulhat meg: a reumatikus panaszok erősödnek, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, a görcsös hasi panaszok is ilyenkor újulnak ki leginkább, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak.  Ebben az időjárási helyzetben a koraszülések száma is megugrik. Az asztmatikus betegséggel élők állapota szintén rosszabbodik, jobban fulladnak.

A hétvégi hidegfrontot követően a jövő hét első felében változóan felhős-napos, enyhe időre számíthatunk, majd várhatóan a hét közepén újra hidegfront éri el térségünket, így újra csapadékosabbra fordul majd időjárásunk.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |