illusztráció illusztráció

Gyorsan visszatér a nyár, de hol marad az ősz?

Cikkünkben részletesen kitérünk arra, mi okozza a tartós szeptemberi meleget.

Ugyan egy gyenge hidegfront miatt átmenetileg ősziesebbre fordult az idő, a hőmérséklet pár fokkal visszaesett az előző napokhoz képest, a nyárias idő újra gyorsan teret hódít magának. Csütörtökön helyenként már újra lehet 30 fok, pénteken pedig a legmelegebb tájakon 32-33 fok is lehet.

Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon meddig marad még a nyárias idő, hol késik az ősz? 

Szeptember első dekádjában egy nagy kiterjedésű anticiklon alakította Európa időjárását, különösen Nyugat-Európában, az anticiklon hátoldalán kialakult erőteljes délies áramlásnak köszönhetően rekord magasságokba emelkedett a hőmérséklet. Franciaországban nem volt ritka a 35 fok fölötti forróság, Nagy-Britanniában szeptember 9-e volt az év eddigi legmelegebb napja, Londonban 33 fokot mértek. Ez az anticiklon biztosította nálunk is napokon keresztül a 30 fok fölötti maximumokat.

Nagyjából egy hete Nyugat- és Észak-Európa fölött megerősödött a ciklontevékenység, az egyik ciklon hidegfrontja csütörtökre nálunk is pár fokos lehűlést hozott, azonban már vasárnapra újra elértük a 30 fokot. Az újabb gyenge hidegfront pedig ma okoz átmenetileg kora ősziesebb időt.

A folytatásban is hasonló lesz a helyzet, Európa nyugati és északi része fölé szinte futószalagon érkeznek majd a ciklonok az Atlanti-óceán felől. Hétvégén a jelenleg még hurrikánként tomboló Nigel érheti el mérsékeltövi ciklonná szelídülve a Brit-szigeteket. Térségünkbe a ciklonok előoldalán dél-délnyugat felől továbbra is az átlagoshoz képest több fokkal melegebb levegő fog érkezni, így marad a nyárias felállás, az ősz egyelőre nem jön.

illusztráció
Újabb adag meleg levegő érkezik a következő napokban | Forrás: ECMWF

Hétvégén egy hullámzó hidegfront ugyan az ország nyugati felére átmenetileg ősziesebb időt hozhat, úgy tűnik azonban, jövő héten ismét országszerte nyárias meleg lesz, annak ellenére is, hogy szombaton már csillagászatilag is beköszönt az ősz. Ebben a helyzetben a hónap végéig komolyabb változás nem is látszik, jó esély van arra, hogy nyárias idővel búcsúzzon a szeptember.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Ancika0811 (Tarcal)

Szavazás

Októberben is számítasz még nyári melegre?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés