Hagupit

| 2008. szeptember 21. 17:50 | Frissítve:
Kína déli partvidékéről közel harmincezer embert kellett kimenekíteni, a kínai meteorológiai szolgálat kiadta a legmagasabb szintű tájfunriasztást.
A Csendes-óceán térségében pénteken kialakult, Hagupit névre keresztelt trópusi vihar az elmúlt napokban folyamatosan; a legfrissebb mérések szerint vasárnap délutánra már I. kategóriájú tájfunná erõsödött.

A benne mért maximális szélsebesség a 195 km/h-t, míg a legnagyobb széllökések a 240 km/órát is meghaladták kedden; így a Saffir-Simpson skála szerinti 3. fokozatot már most elérte.

A vihar hétfõn érintette a Fülöp-szigetek északi részét, itt a helyenként egy nap alatt lehulló, néhol 200 mm-t is meghaladó csapadék sokfelé okozott károkat. A partok közelében a szökõár, míg máshol a tájfunt követõen kialakult árvíz jelentette a legnagyobb gondot.

A tájfun a TSR elõrejelzése alapján várhatóan szerdán; Kína Guangdong tartományának délnyugati részén ér majd partot. Elképzelhetõ, hogy a heves esõzések és az igen erõs szél miatt az alacsonyabban fekvõ területeket evakuálni kell majd, a térségben folyamatos riadókészültség van.

A legfrissebb hivatalos adatok (2008.09.24) szerint szerdán közel harmincezer embert kellett kimenekíteni Kína déli partvidékérõl. A tájfun korábban Hongkong alacsonyabban fekvõ területein is szakadó esõt és áradást okozott.

Miután a vihar partot ért, a kínai meteorológiai szolgálat kiadta a legmagasabb szintû tájfunriasztást. Az Új Kína hírügynökség szerint a kuangtungi (Guandong) hatóságok több mint ötvenezer hajót rendeltek vissza a kikötõbe, és több tízezer embert evakuáltak.

A Hagupit partot érését követõen jelentõsen legyengült; Földünkön továbbra is ez az egyetlen aktív trópusi vihar.

Forrás: TSR, RSOE, MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |