illusztráció illusztráció

Halak vándorlása

Az óceánok halállománya 200 km-rel közelebb kerülhet a sarkokhoz a globális felmelegedés következtében.

A túlhalászás, valamint a szennyezések több halfajt is veszészeztetnek, azonban felmerült egy másik problémaforrás is. "A globális felmelegedés miatt 200 kilométerrel közelebb kerül a sarkokhoz az évszázad közepére az óceánok halállománya" - jelentette be egy ezernél is több fajt átfogó nemzetközi tanulmány.

Amennyiben a halállomány ténylegesen északabbra vagy délebbre menekül a melegedő vízből, akkor Alaszka és Grönland élvezheti majd a nagyobb hasznot, míg a trópusi országok veszteséggel számolhatnak.

Míg az Északi-tengerben a tőkehalak száma 20 %-kal csökkenhet a pólus felé vándorlás következtében, a délebbre honos lepényhalak állománya 10 %-kal növekedhet. 2050-re az USA keleti partjainál élő tőkehal-populáció egy része is nagymértékben csökkenhet.

A tanulmányban mintegy 836 halfaj és 230 gerinctelen tengeri állat mozgását modellezték és elemezték ki; néhány fajt a kihalás fenyegeti.

A tervek szerint 2009 végére 190-nél több kormány részvételével új, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet segítő ENSZ-megegyezés fog születni.

Forrás: MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés