illusztráció illusztráció

Hamarosan itt a tavasz a nyíregyházi macik szerint

Február másodikát írunk, a népi hiedelem szerint ha a medve meglátja az árnyékát, még sokáig tart a tél...

Február másodikához két időjárással kapcsolatos, népi hiedelem is köthető, mely évről évre előtérbe kerül és beszédtémává válik a felnőttek, valamint a gyermekek körében egyaránt.

Az egyik ilyen a gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődik: a mondás úgy tartja, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél - nos, ez a mai napon félig teljesül csak, hiszen élénk, a középső országrészben erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Hónak viszont nyoma sincs.

A meteorológiai néphagyományokban pedig gyakran emlegetik "medve napjaként" is, amely hasonló az amerikai Groundhog Day-hez, vagyis a "mormota napjához".

Taquka, a nyíregyházi medve szerint itt a tavasz

A hagyomány szerint, ha a medve (vagy a mormota) ezen a napon kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, mert napos az idő, akkor még hat hétig tart a tél. Ha viszont nem látja meg az árnyékát, mert felhős az ég, akkor korán jön a tavasz. Nos, lássuk, mit szóltak ehhez a Nyíregyházi Állatpark mackói - a videóért külön köszönet a Visit Nyíregyháza munkatársainak:

Taquka jelenti: jön a tavasz! | Videó: Visit Nyíregyháza

A maci és a népi jóslat szerint tehát korán jön a tavasz, no majd meglátjuk, hogy igaza lesz-e. Egy biztos, a hétvégén belekóstolunk egy kicsit a kora tavaszba, nyugat felől ugyanis élénk, erős széllel dől be majd az enyhe óceáni légtömeg a Kárpát-medencébe. 

Borítókép: Visit Nyíregyháza / Nyíregyházi Állatpark

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés