illusztráció illusztráció

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki az egész országra

Vasárnaptól egészen jövő hét péntekig rendelte el az országos tisztifőorvos.

Indul az idei második hőhullám, szombaton visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.  Vasárnap ez tovább fokozódik, ekkor a legmelegebb órákban már 32-37 fokra számíthatunk. Hétfőn 30 és 37, kedden 31 és 38 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, súrolni fogjuk a 40 fokot.

Ennek tükrében teljesen érhető az országos tisztifőorvos döntése, mely szerint 

vasárnap hajnaltól egészen péntek estig a teljes országra harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

illusztráció
Fotó: Bodrogi Attila

Mikre figyeljünk a hőségben?

  • Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet.
  • A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.
  • A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. 
  • Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.
illusztráció
Így elviselhető: árnyékban, vízparton| Fotó: Lőrincz Edit
  • A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete.
  • A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

Borítókép: Zekko35 korábbi felvétele, illusztráció

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés