illusztráció illusztráció

III. Időkép Találkozó

Szombaton a hőség ellenére rengetegen látogattak el az előadásokkal tűzdelt találkozó helyszínére, reméljük, jövőre újra találkozunk!

Minden év júliusában megrendezésre kerül a legnagyobb látogatottságú magyar időjárási oldal közösségi találkozója. 2009-ben Velencén gyűltek össze az oldal regisztrált észlelői, közvetítői, valamint üzemeltetői. A találkozók célja az Időkép szerepének és tevékenységének népszerűsítése, az internettel rendelkezők figyelmének felkeltése az amatőr meteorológia munka szépsége, sokrétűsége iránt, valamint oldalunk minél szélesebb rétegekkel történő működésének megismertetése.

A résztvevők számára ezeken a konferenciákon szeretnénk helyet és lehetőséget biztosítani arra, hogy kellemes és családias hangulatú környezetben személyesen is megismerkedhessenek egymással, kicserélhessék tapasztalataikat, ötleteiket, szorosabb kapcsolatot, személyes barátságokat építhessenek ki egymással. A találkozó színvonalát évről évre a meghívott szakmabeli vendégek érdekesebbnél érdekesebb ismeretterjesztő előadásaival és bemutatóival szeretnénk emelni.

Az idei találkozót egy rövid köszöntővel nyitotta meg Szente-Varga Bálint; összefoglalta az elmúlt 1 évben történt főbb fejlesztési mozzanatokat, részletesen kitérve az egyes látogatottsági és egyéb statisztikákra, így a honlap 150 ezres rekord látogatottságára, a 230 éjjel-nappal működő amatőr időjárási állomásra, valamint a 17 ezer regisztrált észlelőre.

Előadást tartott dr. Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék docense, prezentációjában az ELTE lágymányosi épületeinek tetején található műholdvevő állomás által rögzített, meteorológiailag érdekes képeket elemezte, köztük a hideg légpárnás helyzeteket, hózáporok „nyomait” a felszínen, ill. a főnszél klímamódosító hatását is.

Az ELTE Meteorológiai Tanszékéről idén Torma Csaba látogatott el, aki a regionális és globális klímamodellezés világába kalauzolta el az érdeklődőket. A rövid történeti áttekintés és a modellezés nehézségeit követően a PRUDENCE, a PRECIS és a RegCM regionális modellek által futtatott klímaszcenáriók XXI. századra történő elemzése következett.

A délelőtti előadásokat egy kellemes hangulatban eltöltött ebéd követte, a hőség ellenére mindenki vidáman kanalazta hűsítő gyümölcslevesét, babgulyását.

Az emberek többsége teli hassal érkezett vissza az előadások helyszínére, ennek ellenére kíváncsian és érdeklődve hallgatták végig Tüskés Boglárka és Kurunczi Rita a Kárpát-medence jellegzetes szinoptikus és mezoszinoptikus helyzeteiről szóló bemutatóját. A téli félévre jellemző inverziós helyzeteken túlmenően betekintést nyerhettek az egycellás és multicellás zivatarok, a szupercellák, a zivatarvonalak és az ún. zivatarláncok kialakulásának folyamataiba, illetve az idén júniusban Adácson lencsevégre kapott tornádó hátterének megismerésébe is.

Az előadások sorát Bodrogi Attila, az Időkép egyik előrejelzője és egyben moderátora zárta, aki rávilágított arra, hogy a napjainkban is zajló globális felmelegedés során tapasztalt szélsőséges időjárás mellett az átlagember számára is nélkülözhetetlen az időjárás előrejelzése, valamint bemutatta egy rövidtávú előrejelzés során alkalmazott modelleket, térképeket.

Annak sem kellett keseregnie, aki idén nem tudott ellátogatni a találkozóra, hiszen az előadásokat az Időkép TV-ben élő közvetítésben is sugároztuk. Bízunk benne, hogy a 2010 nyarán megrendezésre kerülő IV. Időkép találkozót is hasonlóan nagy érdeklődés követi majd, és egyre több ember kerül közelebb a természettudományok egyik kiismerhetetlen és mindig új felfedezéseket rejtő területének, a meteorológiának megismeréséhez és szeretetéhez.

Ezúton is szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani a szervezésben nyújtott sok-sok segítségért! Jövőre újra találkozunk!

A képtárban megtekinthetőek a Találkozón készült fotók!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés