Hatalmas felhőernyőt hozott létre a szaharai por

| 2018. április 16. 16:17 | Frissítve:
Nemcsak a sáros esőért, hanem a Kárpát-medencét beborító vastag felhőzetért is az afrikai por a felelős.

Jelentős mennyiségű szaharai por érte el Közép-Európát a hétvége folyamán. A nagy mennyiségű por Európa fölé szállítódásáért egy csütörtökön, Marokkó térségében kialakult mediterrán ciklon a felelős. A ciklon középpontja körüli viharos (akár 100 km/h meghaladó) széllökések felkavarták a sivatagi port. Ez a por a légkör magasabb régióiba is bekerült, ahol ún. kondenzációs magként funkcionált, vagyis a porszemcsék felületén beindulhatott a jégkristályok kialakulása és ezzel együtt a felhőképződési folyamat.

A nagy mennyiségű por okozta kedvező fehőképződési feltételek eredményeként kiterjedt (magas szintű) felhőzet alalkult ki a mediterrán ciklonhoz kapcsolódóan, mely szinte teljesen befedte Közép-Kelet-Európát, valamint a Balkán-félszigetet. 

Hétfő reggeli műholdkép, alatta a SKIRON által készített teljes por telítettségre vonatkozó (mgr/m2) előrejelzés április 16-án 6 UTC-re (8 óra) 

A hatalmas felhőtakaró a NASA április 16-án (hétfőn) készült műholdfelvételén

Emiatt volt már nálunk vasárnap is többfelé erősen felhős az ég, hétfőre pedig még vastagabbá vált a felhőzet, melyből - a nagy mennyiségben felhalmozódó pornak köszönhetően - több helyen sáros eső is hullott.

A sáros eső mellett a felhőzet színe is kissé sárgásnak, barnásnak hathat. Ez Jambor nevű pécsi észlelőnk fotóin megjelenik, ahol az első képen egy március 27-i felhős helyzetet, a másodikon egy hétfői képet láthatunk:

Köszönjük a fotókat!

Az afrikai por még holnap is felettünk lesz, de szerdán a megerősödő északias szél fokozatosan kitisztítja felettünk a légkört.

Borítókép: Eumetsat műholdkép az Időkép vizualizációjában


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |