illusztráció illusztráció

Hatalmas szél pusztított

Kedden orkánerejű széllel kísért vihar söpört végig Nagy-Britannián.

A keddi nap folyamán egy viharciklon érte el a Brit-szigetek térségét, a ciklon középpontjában a légnyomás rendkívül alacsonyra, 954 hPa-ra süllyedt. Nem véletlen tehát, hogy a légörvény átvonulását a szigetország jelentős részén heves, orkánerejű szél kísérte. illusztráció

A legerősebb, 160 km/h-t is meghaladó széllökéseket Skóciában és Anglia északi részén mérték, de a délebbi területeken is legalább 80-100 km/h-s szél tombolt. Mindehhez nagymennyiségű csapadék is társult, Skócia magasabban fekvő hegyi utain például a sűrű havazás bénította meg a közlekedést.

Csak Skóciában több tízezer háztartás maradt áram nélkül, miután a szélvihar fákat döntött a nagyfeszültségű távvezetékekre. Tegnap este is még mintegy 40 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. A vihar fennakadásokat okozott a vasúti, illetve a légi közlekedésben is, valamint több kompjáratot is le kellett állítani. Számos épületben keletkezett kár, sok úton kidőlt fák, felborult kamionok jelezték a vihar pusztítását.illusztrációA tűzoltóknak, mentőknek sok esetben kellett kivonulniuk a fakidőlések, épületekben keletkezett károk miatt.

Glasgowban tizenöt embert kellett megmenekíteni, miután egy hajót elsodort a szél a Ferguson Kikötő egyik hajójavító műhelyéből. A vihar halálos áldozatot is követelt, a Délkelet-Angliában lévő Kent megyében egy ember életét vesztette, amikor a kocsijára rádőlt egy fa.

Az előrejelzések szerint a mai napon a viharos szél már jelentősen veszít erejéből, ugyanakkor további nagymennyiségű csapadék várható - elsősorban a szigetország nyugati területein - mely áradásokat idézhet elő.

Forrás: Meteocentre, BBC, Hírado.hu

Ezek is érdekelhetnek