Havazott a Magas-Tátrában

| 2011. július 4. 18:30 | Frissítve:
Egy magassági hidegcseppnek köszönhetően számos szlovák és lengyel hegycsúcs fehérbe borult.

A július elejei havazás kissé megtréfálta a lazán öltözött túrázókat a Magas-Tátra mindkét oldalán, de főleg a lengyel oldalon lehetett bokáig járni a friss, júliusi hóban. A hegycsúcsok átmenetileg ismét fehérek, köszönhetően a szokatlan hidegnek és a hirtelen jött havazásnak - olvashatjuk a Sielok.hu oldalán. 

Szombaton reggel 8 cm hó esett a Magas-Tátra lengyel oldalán található Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs, 1991 méter) tetején. A hóból még mindig van, hiszen az elmúlt három napban a minimumhőmérsékletek mindig mínusszal kezdődtek, de a maximum sem ment +2 fok fölé. A lengyel meteorológusok szerint körülbelül 1500 méter magasság felett havazott a lengyel oldalon, a nyári havazást egy magassági hidegcseppnek köszönhetjük.

A nyári havazás nem szokatlan errefelé, szinte minden évben előfordul. Kivételesen emlékezetes maradt 1993. augusztus vége, amikor 90 cm hó esett a Kasprowy-csúcson.

A Magas-Tátra szlovák oldala is fehéredett a hétvégén, itt az 1800 méter feletti részeken esett néhány centiméter. A Lomnici-csúcsra szombat este ért a havazás, ma reggelre már 9 cm-re „hízott” a hóréteg a Lomnic tetején, ahol már lassan három napja nem emelkedett nulla fok fölé a hőmérséklet. Érdekesség, hogy a hóból az Alacsony-Tátrába is jutott, szombaton még Chopokon is 2 cm havat mértek.

Forrás: sielok.hu


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |