illusztráció illusztráció

Hullámsírba zuhant

Most Spanyolországban és Marokkóban érdemes kutatni a törmelékeket. Korábban nem volt kizárt, hogy hazánkba is érkeznek darabok.

l (fotó) a belépő szondáról, amelyet a BBC szerint egy német radar-követésű nagyfelbontású képalkotó ún. "TIRA" rendszer készített (időpont, pontos földrajzi hely ismeretlen). - Jobbra

Láthatták-e észlelőink Magyarországról a zuhanó roncsokat?

Elképzelhető, hiszen a szonda több száz kisebb-nagyobb darabra hullott, amikor belépett a légkörbe; még az sem kizárt, hogy néhány részegysége több ezer kilométerrel arrébb égett el, mint a feltételezett belépési pont a Csendes-óceán felett. Bár valószínűtlen, de ez okozhatja az ellentmondásos híreket arról, hogy az Atlanti-óceánba is zuhantak darabok, Marokkó és Spanyolország partjainak közelében.

Videók a légkörbe belépő űrszondáról (kb. 00:15-től). A videó hitelességét egyelőre nem tudjuk megerősíteni, sem azt, hogy valóban a végzetébe zuhanó űrjárművet mutatja-e.

A legfrissebb információk szerint mégsem a Csendes-, hanem az Atlanti-óceánba zuhant a Fobosz-Grunt szonda, darabjai talán Észak-Afrika és Spanyolország területén szóródhattak szét.

Korábbi becslések szerint  szerint a szerkezet feltehetőleg a Chile partjától délnyugatra fekvő, mintegy 270 km elnyúló Wellington-szigetcsoporttól nyugatra érkezett az óceánba.

Megjegyzés: A Phobos-Grunt útját követő, ún. "tracking" oldalakon lévő információk nem realtime méréseken, hanem korábbi mérések alapján becsült tartózkodási helyeket jelölnek. 

A jármű valódi helyzetét ezek a honlapok tévesen jelzik.

19 óra 19 perckor számos észlelőnk fényjelenséget észlelt az égen. Nem sokkal korábban a Katasztrófavédelem közleményt adott ki, miszerint egyes darabok Magyarország délkeleti részét is elérhetik. Hogy hullócsillagot vagy magát a Fobosz-Grunt szonda zuhanását látták, még nem tudni.

Délután még kérdéses volt, hogy hazánkból látható lesz-e az űrjármű zuhanása, hazánk felett akkor többé-kevésbé felhős volt az ég, helyenként hózápor hullott.

A Hold ma pontban éjfélkor kel majd, így az addigra már lezuhanó műhold megfigyelését nem zavarja.

Jobbra: a becsapódási idősávban a Phobos-Grunt útvonala (forrás: Orosz Űrügynökség)

Kora délutáni számítások szerint hazánktól több ezer kilométerre keletre, Kína területére, a Góbi-sivatagba várják az űrszemét visszaérkezését, 19 óra 40 perc körül.

Előzmények

A korábbi számításokkal ellentétben a péntek esti adatok szerint nem kizárható, hogy Magyarország területére is hullhatnak a hetek óta néma Fobosz-Grunt űrjármű darabjai - figyelmeztetett a Katasztrófavédelem az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumára hivatkozva.

A britek számításai szerint a 13 tonnás orosz űrjármű földet érése hétfőn esedékes, melynek során nem kizárt, hogy Magyarországra is hullik néhány darab. Előző nap orosz források még Atlanti-óceáni területet jelöltek ki a lehetséges becsapódási helyszínnek.

Az OKF a honlapján később közzétett információk szerint szombaton szóbeli jegyzéket kapott az orosz nagykövetségtől, miszerint még hamarabb, vasárnap délutánra várják a becsapódást.

A Fobosz-Grunt egy eredetileg orosz misszó részeként került november 9-én fellövésre, melynek keretében a Mars Phobos holdjára terveztek küldeni, hogy onnan 200g talajmintát hozzon vissza a Földre. A kilövést követően az eszköz sikeres Föld körüli pályára állt, onnan azonban hajtóműhiba miatt nem tudott tovább haladni, a kapcsolat megszakadt, így az jelenleg műholdként kering bolygónk körül - már nem sokáig.

Az űrjármű teljes tömegének több mint fele, 7,5 tonna mérgező hidrazin és nitrogén-tetroxid üzemanyag, ez a szakemberek szerint a belépés során a légkörben el fog égni, a Földre nagyjából 200 kilogramm űrszemét zuhan majd.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a friss fejleményekkel.

Ezek is érdekelhetnek