illusztráció illusztráció

Helyenként 5 cm-nél is több hó hullhat, hófúvás is kialakulhat

Egyre többfelé váltja majd havazás az esőt, az erős, viharos szélben pedig sokfelé kavaroghatnak a levegőben a hópelyhek.

A hétvége időjárását egy mediterrán ciklon határozza meg. Szombaton még csak esőre, záporokra kell számítani, de vasárnap nyugat, északnyugat felől egyre többfelé váltja majd fel az esőt átmenetileg ónos eső, illetve havas eső, valamint havazás. Ezzel együtt vasárnap erős hidegbetörés kezdődik, így hétfőre az egész országot fagyos levegő árasztja el. Emiatt a hétfői napon ahol lesz csapadék, az mindenhol hó formájában fog hullani. Hétfő délután, este észak felől szakadozni kezd a felhőzet, és kedden szinte mindenhol kisüt hosszabb időre a nap, de délen és délnyugaton lehetnek még erősebben felhős körzetek a nap első felében, és helyenként délen még szállingózhat a hó a reggeli órákban, majd napközben csapadék már sehol sem várható.

Vasárnaptól kedd reggelig egyre több tájegységünkön fog havazni, de csak a nyugati, a délnyugati és néhol a déli tájakon, valamint a Dunántúli-középhegységben számíthatunk több centiméternyi friss hóra,

helyenként akár 5 centiméternél vastagabb hótakaró kialakulása sem kizárt.

Máshol viszont csak lepel, illetve legfeljebb 1-3 centiméternyi hó hullhat.

illusztráció
Térképen mutatjuk, hogy mennyi hó hullhat vasárnaptól kedd hajnalig

A szél is egyre többfelé feltámad,

így a havazással érintett tájakon az erős, viharos széllökések hófúvást is okozhatnak.

Szerencsére nagy hótorlaszok kialakulására nem kell számítani, de a látási viszonyok nagyon rosszak lehetnek a csúszós, latyakos, hókásás utakon. Emiatt közlekedjünk nagyon óvatosan, illetve aki teheti, inkább ne induljon útnak az érintett tájakon!

Borítókép: Bíró Roland (Zirc)

Szavazás

Örülsz, hogy visszatér a téli idő?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés