illusztráció illusztráció

Szerdáig tombol a hőség

Hétfő éjféltől piros figyelmeztetés lépett életbe. Kedden 37-38, szerdán az érkező hidegfront előtt közel 40 fokos kánikulában lesz részünk.

Az országos tisztifőorvos szerdán 24 óráig a legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Hétfőtől a legerősebb, piros figyelmeztetést adta ki az OMSZ a hőségre!

illusztráció

A hét első napjaiban kevés gomolyfelhő mellett továbbra is országszerte csaknem zavartalan napsütésre van kilátás, és a hőmérséklet is tovább emelkedik: kedden a 36-38 fok sem lesz ritka az ország területén, sőt egyes modellfutások szerint szerdán akár 40 fok is lehet! A hajnalok is egyre kevésbé hoznak majd felfrissülést, egyre kevesebb helyen csökken 20 fok alá a hőmérséklet a reggeli órákra.

Ebben az időjárási helyzetben a 11 és 15 óra közötti időszakban 

rendkívül erős lesz az UV-sugárzás!

Ha tehetjük ebben az időszakban kerüljük a közvetlen, direkt napfényt, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvjuk bőrünket a leégés ellen. Viseljünk napszemüveget, szalmakalapot, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem, viszont kerüljük a cukros, alkoholos italok és a nehéz, zsíros ételek fogyasztását! 

illusztráció

Megterhelő lehet a nagy hőség

A kánikula elsősorban a szív-és érrendszeri problémákkal küszködők, az idősek és a kisgyermekek szervezetét viselheti meg legjobban, de a hőség az egészséges emberi szervezet számára is megterhelő lehet.

A legfrissebb prognózisok szerint a forróság szerdáig tart ki.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés