Hétvégére megjöhet a tél

| 2014. január 20. 12:11 | Frissítve:
A hosszúra nyúlt januári tavasz a hét közepétől véget érni látszik, fokozatosan birodalmába kerítheti hazánkat a tél.

Pénteken már havazhat? (kedd 12:05): A ma reggeli modellfutások szerint péntekre virradóra délnyugat felől egy mediterrán ciklon húzódhat az ország fölé, szombat estig többfelé okozhat az országban kiadós mennyiségű csapadékot. Ennek halmazállapota most még rendkívül kétséges, a legfrissebb forgatókönyv szerint pénteken északon és nyugaton havas eső, hó, míg máshol még eső lehet a meghatározó, majd szombatra egyre nagyobb területen havazásra válthat a csapadék, igaz a hideg levegő beáramlásával párhuzamosan ekkor már kissé csökkenhet az intenzitása.

Előzmények

Melegrekordokkal tűzdelt hosszan tartó enyhe idő, virágzó növények, kevés csapadék - az idei tél eddigi mérlege. Ez a tendencia azonban most változni látszik. Az Észak-, Északkelet-Európa fölött felhalmozódott hideg levegő ugyanis a hét közepétől jó eséllyel utat törhet Közép-Európa felé, így január végére hazánkban is beköszönthet az igazi tél

Kedden egy hidegfront okoz az országban többfelé esőt, záporokat, illetve a Dunántúlon többfelé megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél. Bár továbbra is az évszakhoz képest enyhe időben lesz részünk, 10 fok fölötti maximumokra már csak kevés helyen - elsősorban délkeleten - számíthatunk.

Szerdán még a keleti megyékben eshet, miközben a Dunántúlon már felszakadozhat a felhőzet, viszont errefelé több helyen is szeles időre készülhetünk. Tovább hűl a levegő, jellemzően 3 és 8 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.

Csütörtöktől jelentősen elbizonytalanodik a légköri helyzet, de a legfrissebb számítások szerint észak, északkelet felől több hullámban is hideg, sarkvidéki eredetű levegő áraszthatja el hazánkat, így a hétvégén már napközben is több helyen fagyhat.

Hogy a hideg levegő beáramlását mennyi és milyen halmazállapotú csapadék kísérheti, azt most még rendkívül nehéz lenne megmondani.

Cikkünket a számítógépes előrejelzési modellek frissülésével folyamatosan frissítjük.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |