illusztráció illusztráció

Heves monszun

India északi területein súlyos árvízhelyzet alakult ki a heves monszunesőzések miatt. Eddig közel 1000 ember vesztette életét.

Június elején már beszámoltunk egy cikkünkben a monszun időszak kezdetéről. Sajnálatos hír, hogy azóta Ázsia déli részén már több mint ezer ember vesztette életét az esőzések következtében.

A jelenlegi helyzetet súlyosbítja, hogy a Nepálban eredő Kosi folyó átszakított egy gátat, így hatalmas mennyiségű víz zúdult India északi tartományaira. Bihar tartományban a hömpölygő sárfolyam gyakorlatilag egész falvakat öntött el; számos út és vasútvonal vált járhatatlanná.

A hivatalos adatok szerint az idei áradások során eddig közel 227 ezer otthon pusztult el, és mintegy 100 ezer hektáron ment tönkre a termés: a zöldség, a búza és a rizs.

A szakértők között megoszlanak a vélemények: egyesek a globális felmelegedésben látják a hevesebb esőzések okát; míg mások a hatóságokat okolják a kialakult helyzetért. Véleményük szerint a megfelelő megelőző intézkedések mellett az infrastruktúra fejlesztésével is elmaradtak.

A drámai helyzet ellenére érdemes megemlíteni, hogy az idei monszun időszak igencsak elmarad az előző évitől: 2007-ben ugyanis az elmúlt évtizedek legnagyobb áradása volt a térségben. Ázsia déli részén 2200 ember vesztette életét, és több mint 31 millióan váltak hajléktalanná.

Forrás: BBC
Hirdetés