illusztráció illusztráció

Heves szélvihar Dél-Európában

Január 24-i hétvégén többen életüket vesztették, s jelentős anyagi károk keletkeztek Délnyugat-Európában az orkánerejű szélben.

Január utolsó teljes hétvégéjén erős szélvihar söpört végig Dél-Európán, jelentős károkat okozva ezzel több környékbeli országban: Franciaország déli részén, Spanyolország északi területein, illetve Olaszországban.

A helyenként 173 km/órás sebességet is elérő széllökések nemcsak anyagi károkat okoztak – háztetőkről repültek le cserepek, autókat rongáltak meg a házakról lehulló törmelékek -, hanem közel 2 millió lakás maradt áram nélkül Franciaországban, közel 80 ezer Spanyolország északi részén a leszakadó villamosvezetékek miatt.
A közlekedésben is jelentős gondokat okozott az orkán erejű szél, fák dőltek a sínekre illetve közutakra, s zavarokat okozott a légiközlekedésben is, több helyen Franciaországban szünetelt a tanítás.

A károk mellett sajnos emberéleteket is követelt a természeti csapás, 15-en Spanyolországban, 8-an Franciaországban, 4-en Olaszországban vesztették életüket.

Az szélvihar mellé heves esőzés is társult, így a sok helyen árvíztől tartanak a francia tartományokban. A Francia Meteorológiai Szolgálat, a Météo France előrejelzésében további esőzés látható, 6 megyében az árvízveszély 4-es skáláján 3-ad fokozatú a készültség.

Forrás: MTI, Autómenedzser, Wetterzentrale
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés