illusztráció illusztráció

Heves zivatarok több hulláma jöhet ma, a piros riasztást is kiadhatják

Szélviharral, jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok több hulláma jöhet szerdán.

Rövid szünet után szerdán ismét a zivataroké lesz főszerep. Egy hullámzó frontrendszer előoldalán leszünk, a magasban fújó futóáramlás, a nagy mértékű szélnyírás és a rendkívül nagy labilitás pedig jó táptalajt biztosít a heves viharok számára, melyek több hullámban jöhetnek.

A nyugat felől érkező első hullám már a kora hajnali, reggeli órákban átvonulhat az országon. Már ekkor szupercellák és bow-echos zivatarrendszerek alakulhatnak ki, melyhez károkozó szélvihar, jégeső, és felhőszakadás társulhat.

Délután aztán újabb hullám érkezik a Dunántúlra. A heves zivatarok legfőbb veszélyforrása a 

90 km/h-nál nagyobb, esetenként akár 100-110 km/h-t meghaladó kifutószél.

Emellett az intenzívebb cellákat károkozó, akár 4-5 centiméter átmérőjű jégeső is kísérheti, és helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat le, ami különösen a hegyvidéki, dombsági területen villámárvizek kialakulásához is vezhethet.

illusztráció
A jelenlegi előrejelzések szerint itt lehetnek a legerősebb viharok

Nemcsak a Dunánúlon és délen, északkeleten is előfordulhatnak heves zivatarok, szupercellák a délutáni, esti órákban, melyek helyenként szintén veszélyes, károkozó kísérőjelenségeket vonultathatnak fel.

A viharokat kísérő potenciálisan veszélyes időjárási jelenségek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a piros riasztási fokozatot is elrendelheti a holnapi nap folyamán.

Borítókép: Pinvicki Rajmond, Kacs Dávid

 

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés