illusztráció illusztráció

Heves zivatarokkal törhet be a front északon

Hétfő délután éri el északi-északnyugati tájainkat a gyökeres változást hozó front, erős viharokkal törhet be a hideg.

Nyáriasan indul a hét, de reggel északon-északkeleten már van esély egy-egy záporra, zivatarra. Az ország déli-délkeleti felén még szinte zavartalan lesz a napsütés, és újra elérhetjük a 30 fokot, az eddigi rekord is minden bizonnyal a múlté lesz (27,6 fok, Csongrád, 1952.)

Heves zivatarokkal érkezhet a front délután

Északon, északnyugaton viszont a közeledő hidegfront hatására már több lesz a felhő az égen, és délutántól nyugatról kelet felé mozgó záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek között hevesebb viharok is előfordulhatnak. Ezeket felhőszakadás, jégeső és viharos erejű, akár 90 km/óránál is erősebb kifutószél kísérheti. Ahogy a szél délnyugatiról északnyugatira fordul, a hőmérséklet is zuhanórepülésbe kezd, hirtelen akár 8-10 fokkal is lehűlhet a levegő.

WRF modellünk reflektivitás előrejelzése hétfő délutánra és estére

Hétfő éjjel északon és nyugaton folytatódik a csapadékos idő, de zivatarokra egyre kisebb lesz az esély, majd kedden elsősorban délen, délkeleten van esély a záporok mellett zivatarokra, de heves események ekkor kevésbé valószínűek. Miközben északnyugaton csak 10 fok lesz kora délután, addig a Viharsarokban még 23-24 fokot mutathatnak a hőmérők.

Borítókép: Turi Eszter

Szavazás

Félsz a viharoktól?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés