Hideg légpárna

| 2012. november 14. 12:01 | Frissítve:
Hétvégére igazi szürke, novemberi idő köszönt be, csupán magasabb hegycsúcsainkon marad a napsütés.

Az elmúlt hetekben meglehetősen mozgalmasan alakult időjárásunk, több ciklon meleg-, illetve hidegfrontjának is hazánkon keresztül vezetett az útja, országszerte volt részünk jelentős mennyiségű csapadékban.

Az elkövetkezendő napokban azonban egy hatalmas kiterjedésű anticiklon telepszik Közép-Európa, így hazánk fölé is, mely ebben az időszakban kiváló feltétele az úgynevezett hideg légpárna nevű időjárási jelenség kialakulásának. Ezt egyrészt a számottevő légmozgás hiánya, másrészt a hét második felétől a magasban bekövetkező melegedés is jelentősen elősegíti, mely úgymond konzerválja a talaj közeli légrétegekben megrekedő hidegebb levegőt. 

Szerdán még a délkeleti tájak kivételével számíthatunk napsütésre, tartósabb pára- és ködfoltok inkább csak a nyugati, északnyugati tájakon lehetnek, miközben kelet, délkelet felől felhők sodródnak fölénk, így délutánra már inkább csak az északi országrészben maradnak tartósan napos tájak.

Csütörtöktől aztán egyre nagyobb területen képződik a hajnali órákban köd, pára, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet, mely a nappali órákban is egyre nagyobb teret hódít magának, bár csütörtökön még az ország egy jó részén, pénteken már csak kisebb körzetekben süthet ki a Nap. 

A hét végétől viszont magasabb hegycsúcsaink kivételével - melyek a hideg légpárna fölé nyúlva napos kirándulóidőt nyújthatnak a túrázók számára - az egész országban az egyhangú szürkeség lesz meghatározó, főként kezdetben még lesznek tartósan ködös tájak is, majd az időszak előrehaladtával a borongós, lehangoló idő lesz jellemző. A hőmérséklet is egyre kiegyenlítettebbé válik, hajnalonta kevéssel fagypont fölötti, míg napközben 5 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Ez az időjárási helyzet elsősorban a nagyvárosok, ipari területek környezetében a légköri szennyezőanyagok jelentős feldúsulását eredményezi, így komolyabb szmoghelyzet is kialakulhat.

Jelenlegi számításaink alapján komolyabb változásra, a hideg légpárna felszakadására leghamarabb a jövő hét vége felé van esély. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |