illusztráció illusztráció

Hidegfront érkezik, jövő hét első felében jönnek a hajnali fagyok

Szombatra a felhők és záporok veszik át a főszerepet, majd Sándor és József hideget hoz a zsákjában.

Sándor, József idén nem meleget, éppen ellenkezőleg hideget hoznak zsákjukban, holnap ugyanis egy hidegfront közelíti meg térségünket, amely vasárnapra át is vonul fölöttünk, mögötte a jövő hét közepéig észak felől több hullámban hideg levegő érkezik fölénk.

A napsütés helyét így holnapra a felhők veszik át, és többfelé több alkalommal eleredhet az eső, záporok, sőt délután helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Északkeleten maradhat szárazabb az idő. Fázni még nem fogunk, a csúcshőmérséklet 11 és 18 fok között alakul.

Vasárnapra a front átvonul fölöttünk, mögötte felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, újabb záporok keleten, északkeleten lehetnek. Feltámad az északira-északnyugatira forduló szél. A csúcshőmérsékletet a sokéves átlag körül, 10 és 17 fok között mérhetjük.

Jönnek a hajnali fagyok, veszélyben a virágzó gyümölcsösök

Sándor és József idén nem lesz hű a nevéhez, meleg helyett hideget hoznak zsákjukban, északias áramlással érkezik majd a hidegebb levegő. Éjjelente így egyre többfelé fagyhat, a fagyzugokban -4, -5 fok is lehet, de egyébként is sokfelé csökkenhet -2, -3 fok köré a hőmérséklet.

illusztráció
Többfelé deres lesz a táj a reggeli órákban kedd-szerda környékén | Fotó: Peterdy Péter

A virágzó gyümölcsösöknek sajnos nem fog jól jönni a hajnali fagy, remélhetőleg a nagyobb fagykárokat megússzuk. Napközben sem lesz melegünk, kedden például csak 6 és 13 fok közötti maximumok körvonalazódnak.

Borítókép: Peterdy Péter

Szavazás

Tartasz még hajnali fagyoktól?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés