Hidegfront söpri ki a ködöt

| 2014. január 9. 11:33 | Frissítve:
Péntekre hidegfront érkezett, a megélénkülő légmozgás következtében hazánk nagy részén kitisztult a levegő.

A már mintegy 3 napja tartó borongós, nyirkos, lehangoló időnek péntekre egy északnyugat felől érkező hidegfront vetett véget. A front a hajnali órákban érte el hazánkat, felhőzetéből ugyanakkor csak néhol alakult ki kisebb eső, napközben pedig a többfelé megélénkülő, helyenként megerősödő nyugati, északnyugati szélben megkezdődött a felhőzet felszakadozása, délutánra a legtöbb helyen kisütött a nap. A hidegfront a talaj közeli légrétegekben - a téli félév hidegpárnás helyzeteire jellemzően - nevével ellentétben felmelegedést hozott, a csütörtöki 4-5 fok körüli csúcshőmérsékletek után péntek délután ugyanis több helyen elérte, sőt kevéssel meg is haladta a 10 fokot a hőmérő higanyszála.

Szombaton nyugodtabb, csendesebb időre van kilátás, a gyengülő légmozgás következtében reggelre a Dunántúlon ismét többfelé képződhet pára, illetve köd, napközben pedig többnyire sok lesz felettünk a felhő, inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Bár hajnalban főként északon, északkeleten gyengén fagyhat, délutánra ismét az átlagos fölé, jobbára 5 és 12 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap északnyugat felől aztán újabb, immáron valamivel erősebb hidegfront érkezhet, így többfelé megerősödhet az északnyugati szél, de a front felhőzetéből ismét csak elszórtan alakulhat ki kisebb csapadék, mely az északkeleti tájakon akár hózápor formájában is érkezhet. 

Hétfőre virradóra a legtöbb helyen fagyni fog, az ezt követő időszak időjárása pedig a legfrissebb számítások szerint még meglehetősen bizonytalan, előreláthatólag változékonyabb, csapadékosabb napok jöhetnek.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent fotók Perlaky Diána és Galló Anita munkái, köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |