Hideggel érkezhet a november

| 2019. október 21. 15:46 | Frissítve:
Lassan véget ér a vénasszonyok nyara, jelentős lehűlés érkezhet október végén.

Igazi vénasszonyok nyara jellemezte eddig az októbert. A sok napsütés mellett a 20 fok is garantált volt, sőt olykor a 25 fokot is átléptük. Hamarosan azonban vége az októberi nyárnak. A legfrissebb középtávú előrejelzések még bizonytalan mértékű, de határozott lehűlést prognosztizálnak.

A lehűlésért a sarkkör környékéről lezúduló hideg lesz a felelős. Ez a hideg légtömeg válthatja fel hó végén a mostani mediterrán eredetű, enyhe levegőt. 

Így alakulhat a hőmérséklet kb. 1500 méteres magasságban (850 hPa-os szint) a GFS valószínűségi előrejelzése szerint. Jól látható, hogy október 28 után mennyire bizonytalanná válnak az előrejelzések. Van olyan előrejelzés, ami 10 és olyan is, ami -10 fokot prognosztiz

Mire készüljünk?

A hónap vége felé közeledve egyre gyakoribb vendég lesz a reggeli pára és a köd, sőt lesznek tájak, ahol napközben is tartósan megmarad a köd vagy az alacsony szintű rétegfelhőzet. Ezeken a helyeken mindössze 10-15 fok között alakulhatnak a nappali hőmérsékletek. A naposabb, derültebb helyeken azonban még megközelíthetjük a 20 fokot.

Conversano fotója Tótfaluról

A lehűlés október 28 után érkezhet feltámadó északi széllel. A hónap utolsó napjaiban napközben már a 15 fokot se érhetjük el, és reggel is jól fel kell majd öltözni: visszatérnek a hajnali fagyok. A lehűlés mellett viszont esély mutatkozik csapadékra is, de ennek mennyisége még bizonytalan.

A jelenlegi számítások szerint ez a hűvös, őszi idő november első napjaiban is kitart.

Az idő múlásával egyre pontosabb képet kaphatunk a lehűlés mértékéről. Érdemes követni folyamatosan frissülő előrejelzéseinket.

Borítókéo: Tomme


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |