illusztráció illusztráció

Hidegpárna a magasból: Kékestetőn járt csapatunk

Nem értük be a webkamerák felvételeivel, élőben is megnéztük mi a helyzet a felhők felett. Kékestetőn készítettünk felvételeket a hidegpárnáról.

Már több napja fagyos felhőbe burkolózik a Kárpát-medence, az országra szürkeség borult. A köd és pára állandó vendégünk, és a zúzmara is egyre csak hízik a fákon és a tereptárgyakon. De ahogy mondani szokás, a felhők felett mindig kék az ég, csak ahhoz, hogy meglássuk, el kell menni valamelyik ködből kiemelkedő hegycsúcsra. 

A mi választásunk az ország tetejére, Kékestetőre esett, ami bőven kiemelkedett a kb. 500 méter vastagságú hidegpárnából. A fekete-fehérségben, ködben haladva végül délután 2 után kékült ki felettünk az ég, ami jelezte, hogy elértük az inverziós réteg tetejét. A felhőrétegen való áthaladást az alábbi felvételen örökítettük meg.

A hegycsúcson ragyogó napsütés és lélegzetelállító látvány fogadott minket. A java viszont csak ezután következett.

illusztráció

Kilátás észak felé. Próbáltuk megtalálni a Magas-Tátra hófödte csúcsait a távolban, de nem volt elég száraz a légkör, hogy ellássunk egészen odáig. 

illusztráció

Kilátás északkelet felé. A távolban kiemelkedő hegység a Bükk.

illusztráció

Kilátás kissé északnyugati irányba.

illusztráció

A tvtorony csúcsának árnyéka a felhőrétegen. Ha jó a szemünk, egy halvány glóriát is észre lehet venni, ahogy körbeöleli az árnyékot.

illusztráció

Északnyugati kilátás. 

illusztráció

Kilátás kissé délnyugati irányba.

illusztráció

A Gyöngyös mellett emelkedő Sár-hegy (500 m) teteje még éppen ki tudott bújni a felhők közül.

illusztráció

A felhőtenger jól látható nyomott hagyott az erdőborította hegyeken. A fagyos felhőben zúzmara képződött a fákon, ami nagyon látványosan jelent meg a hegyoldalakon.

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Élő bejelentkezésünk:

Az élénk, gyakran erős széllökések nem könnyítették meg közvetítésünket, de reméljük a hanggal ellentétben a kilátás legalább tökéletesre sikeredett.

A látványtól betelve, kicsit nehezen vettük rá magunkat a hazafelé indulásra. Már alakulóban volt a naplemente, amire sajnos már nem maradhattunk, de egy hangulatos fotót még sikerült lőni indulás előtt.

illusztráció

Reméljük, sikerült átadni valamelyest a látvány nyújtotta élményt és hangulatot a fenti felvételekkel!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés