Esőtől, hótól, naptól is véd a lazúr (X)

| 2017. május 15. 19:19 | Frissítve:
Nemcsak a belső terekben, hanem a teraszon és a kertben is jól mutatnak a szép tömörfából készült bútoraink, az időjárás azonban hamar tönkre teheti őket. De magunk is óvhatjuk épségüket lazúrfestékkel.

A jeges hó, a tavaszi zápor, a nyári tűző napsütés mind-mind károsíthatják a fából készült, kültéri bútorok, kerítések, a fa játszóterek vagy a szaletlik felületét. Ezért az elhanyagolt vagy nem megfelelően kezelt elemek hamar elszürkülhetnek, idővel elkorhadhatnak, vagy a kártevők teszik tönkre azokat. A kerti szezon elején érdemes átvizsgálnunk minden darabot, és ha szükséges, akár magunk is nekiláthatunk a felújító mázolásnak. Mutatós, tartós védelmet kültéri színes lazúrfestékekkel kaphatunk. Ezek helyes használatáról és a kültéren végzett mázolásról Podmaniczki „Szobafestő” Attilát, a Poli-Farbe Kft. alkalmazástechnikusát kérdeztük.

Fotó: Poli-Farbe Kft.

Amennyiben a saját kezű felújítás mellett döntünk, feltétlenül minőségi és a felületnek megfelelő terméket válasszunk – ajánlja a szakértő. A lazúr bevonata a fa természetes légzését nem gátolja, azonban a nedvességnek és az UV-sugárzásnak ellenáll. Alkalmazhatjuk kezeletlen vagy korábban is lazúrozott kemény- és puhafán is. Választhatunk vékonylazúrt, amely mélyen beszívódik a fába, ugyanakkor kiemeli a fa természetes szépségét, mint a Poli-Farbe Boróka vékonylazúr. De dönthetünk vastaglazúr mellett is, amely összetétele miatt hosszan tartó védelmet nyújt, és színei is intenzívebbek. Ilyen például a Poli-Farbe Boróka Satin selyemfényű vastaglazúr.

Bárhogyan is döntünk, a tartós végeredmény érdekében a felületet alaposan elő kell készítenünk mázolás előtt. Első lépésként csiszoljuk a felületet, majd portalanítás után használjunk fakonzerváló alapozófestéket (impregnálót): ez védi a fát a penésztől, a gombától és a rovaroktól. Ezt puha ecsettel, a fa szálirányában tudjuk beitatni a fába.

Az alapozó megszáradása (néhány óra) után következhet a lazúrozás. A festéket alapos felkeverés után általában két rétegben, ecsettel vagy a boltokban szintén széles választékban kapható lakkhengerrel hordhatjuk fel. Az első réteg száradási ideje 3-4 óra, ezután érdemes finom szemcséjű csiszolópapírt elővenni, és enyhén megcsiszolni a felső réteget, hogy a következő réteg is jól tapadjon. A második mázolással általában már elérjük a kívánt színárnyalatot.

Fotó: Poli-Farbe Kft.

A nagyobb építmények és az egész utcafronton végig húzódó léckerítések felújítása alapesetben bizony hosszadalmas folyamat. Szerencsére a modern lazúrok között már kapható olyan 2 az 1-ben termék, amellyel sok időt megtakaríthatunk. A Poli-Farbe Boróka Classic vízzel hígítható fabevonó vékonylazúr alapozót és fedőfestéket is tartalmaz. A csiszolt fafelületen összefüggő, vízlepergető filmréteget képez, és külön alapozó réteg nélkül is megfelelő védelmet nyújt.

A Poli-Farbe Boróka lazúrcsalád: http://www.polifarbe.hu/hu/favedelem

Tippekért, ötletkért és szakmai tanácsokért látogass el a Poli-Farbe blogjára: http://blog.polifarbe.hu

Elbizonytalanodtál? Kérdezd szakértőnket: https://www.facebook.com/szobafestoattila

Lakberendezési tanácsokért fordulj enteriőr-stylist szakértőnkhöz: https://www.facebook.com/polifarbe

Hol tudod hozzád legközelebb beszerezni a szükséges festékeket, szerszámokat? Nézd meg itt: http://www.holvegyekfesteket.hu/


hirdetés


Cimkék:

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |