illusztráció illusztráció

Hirtelen fog melegedni a sztratoszféra Szibéria fölött, újra támadhat a tél

Hirtelen sztratoszférikus melegedés várható hétvégétől, január elején hozzánk is visszatérhet a tél.

A legfrissebb előrejelzések is megerősítik a már napokkal ezelőtt előrevetített hirtelen sztratoszférikus melegedést (SSW), amely várhatóan hétvégén indul meg Szibéria fölött.

Hirtelen sztratoszférikus melegedés jön péntektől (forrás: WXCharts)

Hirtelen sztratoszférikus melegedés során a sztratoszférában, nagyjából 25 kilométeres magasságban rövid idő, általában néhány nap leforgása alatt akár 40-50 fokkal is megemelkedik a hőmérséklet, ami aztán az alacsonyabban fekvő légrétegben, a troposzférárában is kifejti hatását. 

Ilyenkor a zonális, azaz nyugatias szelek, ezáltal a poláris örvény jelentős mértékben gyengülnek, és a meridionális, vagyis észak-déli irányú áramlások válnak meghatározóvá. Ezek segítségével a sarkkörök környékén és az azokon túl felhalmozódott hideg, fagyos levegő könnyen megindulhat az alacsonyabb földrajzi szélességek felé, ugyanígy dél felől a melegebb levegő észak felé. 

illusztráció
Jelentősen legyengülnek a nyugatias szelek január első napjaiban | Forrás: ECMWF

A télies helyzetek kialakulását tekintve sokszor kulcsfontosságú szerep juthat egy-egy ilyen hirtelen sztratoszférikus melegedésnek. Gondoljunk csak vissza 2018 február végére, március elejére, amikor szintén egy ilyen esemény hozott kemény téli helyzetet hazánkba. A meteorológiai tavasz első napján a Dunántúlon sokfelé -20, -25 fokos fagy tombolt a kora reggeli órákban.

Január első harmadában visszatérhet a tél

A hosszabb távú előrejelzéseket tekintve úgy tűnik, január első napjaiban hozzánk is egyre közelebb kerülhetnek a hideg, fagyos légtömegek, így újra esély nyílik egy téliesebb periódusra.

Borítókép: WXCharts

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés