Hirtelen jött tél

| 2012. október 16. 16:20 | Frissítve:
Vasárnap óta az Alpok magasabb területein helyenként fél méter hó hullott, a tél azonban nem tart sokáig, érkezik a melegedés.

Vasárnap este havazás kezdődött az Alpok nyugati részein, majd Franciaországban az északi és a déli oldal is fehér hótakarót kapott. A szokásos, magasan fekvő helyek mellett a déli részeken is havazott, de ez inkább vizuális élményt nyújtott a telet váró szemnek - olvashatjuk a Síelők.hu oldalán.

Az olasz részeken 1500 méter felett kifehéredett a táj, 2000 méter felett pedig már szép kis mennyiség hullott. Itt is a szokásos trend érvényesült, a nyugati részeken megkezdődött havazás fokozatosan terjedt át a keleti részre, ahol a hóhatár is lekúszott 1000 méter környékére. A kedvelt üdülőhelyen, Livignóban (1816 méter) 25 cm, a Stelvió-hágónál (kb. 2700 méter) pedig 50 cm friss hó hullott.

A meteorológiai előrejelzések, számítások beváltak, ismét Svájc kapta a legtöbb havat. Hétfőn kora reggelre 10-35 cm borította a magasabb részeket és a havazás folytatódott a nap folyamán is. Az északi oldalon 700, a déli részeken pedig 1200 méter felett havazott - írja a Síelők.hu.

Az Alpokban 12 hegyi átjárót kellett lezárni a havazás miatt, összesen 9 svájci hágót zártak le átmenetileg, a 2500 méter feletti részeken ugyanis mintegy 50-80 cm hó hullott.

A hét közepétől érkezik a felmelegedés, enyhén meleg szél támadja majd az Alpok hegyeit, a völgyekben ismét 20-25 fok lehet. A nulla fok határa is nagyon magasra, 3600-4000 méter környékére fog tolódni, így amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan megy is a télies idő.

Forrás, képek: Síelők.hu


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |