illusztráció illusztráció

Hirtelen jött tél

Vasárnap óta az Alpok magasabb területein helyenként fél méter hó hullott, a tél azonban nem tart sokáig, érkezik a melegedés.

illusztrációVasárnap este havazás kezdődött az Alpok nyugati részein, majd Franciaországban az északi és a déli oldal is fehér hótakarót kapott. A szokásos, magasan fekvő helyek mellett a déli részeken is havazott, de ez inkább vizuális élményt nyújtott a telet váró szemnek - olvashatjuk a Síelők.hu oldalán.

Az olasz részeken 1500 méter felett kifehéredett a táj, 2000 méter felett pedig már szép kis mennyiség hullott. Itt is a szokásos trend érvényesült, a nyugati részeken megkezdődött havazás fokozatosan terjedt át a keleti részre, ahol a hóhatár is lekúszott 1000 méter környékére. A kedvelt üdülőhelyen, Livignóban (1816 méter) 25 cm, a Stelvió-hágónál (kb. 2700 méter) pedig 50 cm friss hó hullott.

illusztrációA meteorológiai előrejelzések, számítások beváltak, ismét Svájc kapta a legtöbb havat. Hétfőn kora reggelre 10-35 cm borította a magasabb részeket és a havazás folytatódott a nap folyamán is. Az északi oldalon 700, a déli részeken pedig 1200 méter felett havazott - írja a Síelők.hu.

Az Alpokban 12 hegyi átjárót kellett lezárni a havazás miatt, összesen 9 svájci hágót zártak le átmenetileg, a 2500 méter feletti részeken ugyanis mintegy 50-80 cm hó hullott.

A hét közepétől érkezik a felmelegedés, enyhén meleg szél támadja majd az Alpok hegyeit, a völgyekben ismét 20-25 fok lehet. A nulla fok határa is nagyon magasra, 3600-4000 méter környékére fog tolódni, így amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan megy is a télies idő.

Forrás, képek: Síelők.hu

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés