

Hó borította a medvehagymákat
Elkezdődött a medvehagyma szezonja, egyre többfelé zöldell az erdők alja. De csak óvatosan a szedéssel!
Varázslatos játékot játszik velünk a napokban az időjárás: míg tegnap délelőtt még zöldellt az erdő alja a Bakonyban, délutánra hólepel borította a alját és a hőmérők is mindössze -1,5 fokot mutattak Hajagtetőn.

Ebben a bolondos időjárásban azonban egyre többfelé találkozhatunk az erdőt járva medvehagymával, amit sokan szeretettel gyűjtenek be egy-egy finomabb étel elkészítésének reményében.
Mire jó a medvehagyma?
A medvehagyma illata és íze a fokhagymához hasonló, ám enyhébb és finomabb. A növény leveleit és virágait frissen vagy főzve lehet felhasználni, például salátákban, levesekben, szószokban vagy pestókban. De süthetünk belőlre remek pogácsákat, sós süteményeket is.

Hogyan tudjuk felismerni?
A medvehagyma könnyedén összekeverhető például a fogyasztásra alkalmatlan, mérgező gyöngyvirággal.
- A legbiztosabb módszer a medvehagyma felismerésére az illat alapján történő azonosítás. Ha a levél dörzsölésekor erős fokhagyma illatot érzünk, akkor valószínűleg medvehagymát találtunk. A gyöngyvirág szinte teljesen szagtalan.
- A medvehagyma színe fényeszöld, fonákja matt, míg a gyöngyvirág levelei hamvaszöldek.
- A medvehagyma levelei hosszúkásak, szélesek, míg a gyöngyvirág levelei ovális alakúak, valamint általában párhuzamosan futó erezettel rendelkeznek.
- A medvehagyma több levéllel nő egyetlen gyökérből, míg a gyöngyvirág levelei párban nőnek, és közülük emelkedik ki a virágot hordozó szár.
- A medvehagymának tömött ernyőben nyílnak kis csillag alakú virágai, míg a gyöngyvirágnak a virágzati szárán sorakoznak csupor alakú virágai.

Mindig legyünk óvatosak és bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban medvehagymát szedtünk, mielőtt elfogyasztanánk.