illusztráció illusztráció

Hogyan kerül egy karácsonyfa vagy épp Kalifornia a világűrbe?

Most meg is nézhetjük őket két nem mindennapi felvételen.

Az égbolt rejtelmei közült több különleges csillagászati objektum is szemünk elé tárul egy megfelelő távcső segítségével. Ezek nemcsak szépségükkel, hanem különleges jellegzetességeikkel is lenyűgözik a csillagászokat és az amatőr égboltbúvárokat egyaránt. Krizmanics Zoltántól két gyönyörű felvételt is kaptunk ködökről és egy halmazról, melyekkel most pár sorban meg is ismerkedhetünk.

Kúp-köd (NGC 2264): Az Unikornis csillagképben megbújó Kúp-köd egy sötét, porral és gázzal teli terület, amely nagyjából 2700 fényév távolságra található a Földtől. Nevét jellegzetes kúp alakjáról kapta, amely a környező csillagok által kibocsátott erős sugárzás és szél hatására alakult ki. A Kúp-köd a csillagkeletkezés egyik izgalmas laboratóriuma, ahol új csillagok születnek a sűrű köd mélyén.

illusztráció
A Kúp-köd, a Karácsonyfa-halmaz és környezetük | Fotó: Krizmanics Zoltán

Karácsonyfa-halmaz (NGC 2264): Ugyanabban a csillagképben (Unikornis), a Kúp-köd közelében helyezkedik el a Karácsonyfa-halmaz, amely egy fiatal nyílthalmaz. Ez a csillagcsoport különleges elrendeződése miatt kapta a nevét, mivel a csillagok elhelyezkedése emlékeztet egy karácsonyfára. A halmaz csillagai körülbelül 3-4 millió évesek, így csillagászati léptékben viszonylag fiatalnak számítanak.

Kalifornia-köd (NGC 1499): A Perzeusz csillagképben található Kalifornia-köd egy hatalmas emissziós köd, ami körülbelül 1000 fényév távolságra helyezkedik el a Földtől. Nevét az USA Kalifornia államának alakjához hasonlító forma adta. A ködöt a közeli Xi Persei csillag ultraibolya sugárzása világítja meg, ami a hidrogén gáz fluoreszkálását okozza, így a köd fényes vörös színben pompázik.

illusztráció
A Kalifornia köd | Fotó: Krizmanics Zoltán

Ezek a csodálatos csillagászati képződmények nemcsak a csillagok és ködök változatos formáit mutatják be, hanem a csillagkeletkezés és az anyag körforgásának lenyűgöző példáit is szemléltetik a világegyetemben.

Köszönjük a gyönyörű felvételeket Krizmanics Zoltánnak!

Borítókép: Krizmanics Zoltán

Időjárással és csillagászattal kapcsolatban is szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Mennyire érdekel a csillagászat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés