illusztráció illusztráció

Hogyan közvetítsünk élő videót ma?

A Percről percrében ma először lehetőséget biztosítunk bárkinek, hogy élő, TV közvetítéssel jelentkezhessen a viharból.

Bizonyára sokan emlékeznek a májusi balatonboglári viharközvetítésünkre, a Balaton partjáról közvetített élőkép közel 5300 nézővel mindenkori IdőképTV látogatottsági rekordot döntött, illetve magára az Index címlapjára is kikerült.

Az első nagy hazai viharvadászat közben készült TV adás azonban - köszönhetően a technika folyamatos fejlődésének - nem igényel hatalmas parabolákkal felszerelt műholdas közvetítőkocsit, elég hozzá egy laptop szélessávú mobilinternettel, valamint egy közvetítésre alkalmas webkamera. A következőkben azt mutatjuk be, hogy miként tud bárki élő internetes adást csinálni, melyek közül a legjobbakat közvetlenül betesszük a Percről percrébe.


Élő TV adás előkészítése
1. Szerezzünk egy mobilinternettel ellátott laptopot. A szélessávú mobil kapcsolat mindhárom hazai szolgáltató kínálatában elérhető, a Pannon ajánlata itt, a T-Mobile-é itt, a Vodafone-é itt tekinthető meg.
2. Csatlakoztassuk a webkameránkat.
3. Útnakindulás előtt érdemes ellenőrizni az egyes szolgáltatók lefedettségi térképeit, közvetíteni csak akkor tudunk, ha legalább 3G vagy HSDPA lefedettség van a körzetben. Természetesen ha a célpont közelében kábeles internet elérhető, az nagy segítség, arról sokkal stabilabb lesz a közvetített kép.
4. Regisztráljunk egy csatornát a UStream.Tv portálon, ill. ha van lehetőségünk, próbáljuk ki a közvetítést.


Közvetítés indítása

1. A Ustream.tv honlapon bejelentkezés után kattintsunk a Broadcast now gombra (felül).
2. A felugró ablakban a video qualityt állítsuk 50-55-re, kb. ez az a minőség, amelyen még nem fog akadozni a kiküldött kép.
3. Ellenőrizzük a hangerőt is, a volume mezőnél a zöld és a sárga határán kell lenni a mutatónak a leghangosabb pillanatokban. Ha a mutató a pirosba leng, akkor bántóan hangos lesz az adás és az emberek nem fogják majd nézni.
4. A közvetítést a Start broadcastre kattintással indíthatjuk.

5. Keressük ki a videó linkjét (Url) a Your Shows menü Share pontja alatt, majd ezt küldjük be a Percről percre rovat Hír beküldése pontjába. Az izgalmas adásokat sok ezer olvasónk tudja majd így követni!


Jótanácsok
- Ha tehetjük, mindig nézzük vissza egy másik gépről az adást. Ha a kép akadozik, vegyünk vissza a minőségből.
- Zárjunk be minden más programot a közvetítést végző gépen, mert zavarják a közvetítést.
- A videó akkor érdekes, ha látszik rajta valami. Saját és szomszédunk udvara, a fák és a vezetékek nem érdeklik a nézőket. Igyekezzünk javarészt csak a felhőket közvetíteni, a horizonttal a kép alján.
- Készüljünk fel a viharra. A kifutószél hirtelen jön, közvetítés közben pedig már késő lesz menteni az értékeket.

Várjuk tehát a lelkes közvetítőket, kérdés esetén állunk rendelkezésetekre. Kellemes, károktól mentes viharvadászatot!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés