Hol marad a felhőtlen nyár?

| 2014. július 18. 14:38 | Frissítve:
Bizonyára többen észrevettük, hogy szinte menetrendszerűen indulnak be a záporok, zivatarok a délutáni óráktól.

Bizonyára többen észrevettük, hogy szinte menetrendszerűen indulnak be a záporok, zivatarok a délutáni óráktól.

Az elmúlt hetekben egy nap nem múlt el csapadék nélkül. Ha csak szórványosan is, de valahol az országban a gomolyfelhőknek mindig sikerült a magasba törni és kialakult egy-egy zápor, vagy zivatar.

A skandináv térség felett egy erős magasnyomású légköri képződmény, azaz anticiklon húzódik. Ez az anticiklon azonban csak részben érinti hazánkat, többnyire mindig csupán a peremén toporgunk. Így az ilyenkor megszokottól eltérően könnyen betörnek hazánkba a ciklonális képződmények, hidegfrontok. Júliusban azonban ki szoktak alakulni a tartósan felhő- és csapadékmentes, kánikulával társuló időszakok. Az elmúlt hetekben ennek ellenére megfigyelhettük, hogy például a néhány héttel ezelőtt érkezett hidegfront hullámot vetett felettünk és sorra alakultak ki a zivatarláncok, felhőszakadással, helyenként jégesővel. Az országban szinte kivétel nélkül 20-30 mm vagy annál több csapadék hullott, az utcákban nem egy helyen hömpölygött a víz. A múlt héten a reggeli, délelőtti órákban már csak szórványosan pattant ki egy-egy zápor, míg délután a magasban erőteljesebb volt a lehűlés, ami a kialakuló gomolyfelhőknek kedvezett és egyre magasabbra tudtak feltörni. Ezek aztán helyenként összeálltak és ismét kisebb-nagyobb zivatarláncok vonultak az országban. Már-már menetrendszerűvé váltak a délutáni szórványos záporok, zivatarok.

Vasárnaptól ismét záporosra, zivatarosra fordult az idő

A hét második felében többnyire száraz, napos idő volt volt már jellemző, kánikulával, azonban vasárnaptól ismét beindultak a záporok, zivatarok.

Képek forrása: wetterzentrale.de és Bieber Miklós felhasználónk fotója, köszönjük!


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |