Hol marad a forróság?

| 2018. július 15. 20:55 | Frissítve:
Még egyetlen hőségriadót sem rendeltek el, pedig már a meteorológiai nyár felénél tartunk. Mi állhat ennek hátterében?

Az elmúlt évek nyarain rendre megszokhattuk, hogy több alkalommal is 35 fok fölötti maximumok okoztak sokak számára megterhelő napokat. 2015-ben például ötször is hőségriadót - ebből többször harmadfokú, azaz legmagasabb hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos, de például a tavalyi nyár is gazdag volt forró napokban. (Forró napról abban az esetben beszélünk, ha a maximum-hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 35 fokot.) 

Hol marad idén a forróság?

Nos, az idei évben egészen más a helyzet: gyakorlatilag már áprilisban beköszöntött a nyár, viszont ezidáig egyetlen hőségriadó elrendelésére sem került sor. Hivatalos mérések szerint a nyár eddigi legmelegebb napján, június 12-én sem érte el sehol a csúcshőmérséklet a 35 fokot, igaz akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat Mezőkovácsházán 34,8 fokot mért. A déli-délkeleti országrészben automatáink, észlelőink is többfelé mértek ezen a napon 35 fok közeli maximumokat.

Maximum-hőmérsékletek a nyár eddigi legmelegebb napján, június 12-én

Sokakban felmerül a kérdés: Hol marad a forróság, a 35 fokot is elérő vagy meghaladó hőmérséklet? A válasz a kontinens időjárását irányító nagytérségi folyamatokban keresendő. Európa északi-északnyugati részén gyakorlatilag hetek óta egy magasnyomású légköri képződmény, azaz anticiklon helyezkedik el, mely újra és újra képes megerősödni, középpontja többnyire a skandináv államok fölött található. Ennek is köszönhető, hogy szokatlanul meleg, aszályos az idei nyár arrafelé, néhány napja a sarkkörön túl is 30 fok fölé kúszott a hőmérséklet.

Tartós északi-északkeleti áramlás hárítja el a forróságot

Az északi féltekén az anticiklonok középpontja körül az óramutató járásával megegyezően áramlik a levegő, így hazánkba a tőlünk északra található magasnyomás peremén már jó ideje észak-északkelet, időnként északnyugat felől érkezik az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, gyakran nedvesebb, labilisabb levegő. Ennek köszönhetőek a szinte mindennaposan előforduló záporok, zivatarok is az ország különböző tájain. 

Nem lesz ez másként a következő napokban sem, ahogy ez az ECMWF modell kedd délre a 850 hPa-os főizobárszintre (kb. 1500 méteres magasságra) vonatkozó hőmérsékleti előrejelzési térképén is látható:

Forrás: WXCHARTS

A forróságot az áramlás délire-délnyugatira történő fordulása hozhatná meg hazánkba, erre jelentősebb esély azonban egyelőre nem mutatkozik.

Borítókép: Horváth Zsolt


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |