illusztráció illusztráció

Honfitársunk beszámolója az izlandi vulkánkitörésről

A kitöréstől nagyjából 10 km-re élő Molnár Márk egy éve költözött a szigetre, de ez már a második vulkánkitörés, amit átél.

Sikerült a mai nap folyamán kapcsolatba lépnünk Molnár Márk honfitársunkkal, akit testközelből tapasztalhatta meg az izlandi Reykjanes-félszigeten lévő vulkánkitörés pillanatait. Családjával egy éve költöztek ki a szigetre, s ez már a második vulkánkitörés volt, amit Vogarban átélhettek. A cikkben szereplő képek a kitöréstől körülbelül 10 km-re készültek, még több felvétel a fényképész oldalán található. 

illusztráció
10 km-re a kitöréstől | Fotó: Molnár Márk

Molnár Márk beszámolója szerint tegnap, azaz 2023. december 18-án este 10 óra körül egy rövid földrengéssorozattal kezdődtek az esermények, amiket nem talált túl erősnek. Pár perccel ezt követően meg is nyílt a föld, az ablakon kinézve az eget vörösre színezte, olyan volt, mintha egy ház égett volna a közelben.

illusztráció
Az ablakból szemlélve | Fotó: Molnár Márk

"Az utcáról látszódott a lávacsóva teteje úgy, hogy körülbelül 12-13 km-re volt tőlünk. Az első két órában 100-200m3 /sec sebességgel tört fel a felszín felé a magma, a lávacsóva magassága a 150 métert is elérte" - írta megkeresésünkre.

illusztráció
Hétfő esti pillanatok | Fotó: Molnár Márk

Amikor a helyszín közelébe értek, a hasadékot nagyjából 2800 méter hosszúra becsülték, ez később a 4000 métert is elérte. 

"Reggelre már közel sem éreztük annyira intenzívnek, igazából mindenki ugyanúgy ment reggel dolgozni a környéken, mint máskor. Követjük a hivatalos oldalakat, főleg az erőmű miatt, hiszen ha az megsérülne, egy ideig nem lenne áramunk, vizünk és fűtésünk sem' - számolt be Molnár Márk. 

Molnár Márk videója

A helyi kormány szerencsére jól kezeli a helyzetet, szerencsére Grindavik település kitelepítése mellett is kitartottak, ami igazán jó döntésnek bizonyult.

Molnár Márk még azt is hozzátette, hogy a mai légiforgalom nem a vulkánkitörés miatt, hanem egy sztrájk következtében állt le, a turisták körében oly népszerű Blue Lagoon pedig alig két nap nyitvatartás után ismét bezárt.

Nagyon szépen köszönjük a beszámolót és a káprázatos felvételeket!

Borítókép: Molnár Márk

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés