illusztráció illusztráció

„Hőség” Izlandon

A nagy meleg nem csak a mi térségünket érinti, tőlünk jóval északabbra is a megszokottnál magasabb hőmérsékleteket lehet mérni, Izlandon a melegrekord is megdőlt.

Múlt héten egy meleghullám határozta meg az északi sarkkör-menti területek időjárását. Igen sok helyen mértek 20°C feletti hőmérsékletet, pl.: Grönlandon, ahol még nyáron is ritkaság ilyen magas érték, ugyanis átlagosan 13-16°C között alakul augusztusban a léghőmérséklet.

Izland fővárosában szerdán 25,7°C-t mértek, s ezzel a 3 éve jegyzett melegrekord dőlt meg, ugyanis akkor 24,8°C volt Reykjavikban. Országos szinten az abszolút melegrekordot mégsem ez az érték képviseli.
A sziget belsejének éghajlata nagyban különbözik az óceáni partvidékeken fekvőkétől. A belső területeken sziklasivatagok találhatók, éghajlata száraz, évi 150-250 mm csapadék hullik az óceáni területeken mérhető 7000-8000 mm-rel szemben. A legmelegebb nap az ország keleti felén volt 1991. július 2-án, 29,1°C, s ezt még a most mért rekord sem tudta meghaladni.

Csütörtökön már valamivel hűvösebb volt a szigeten, ám a hétvégén újabb hullám érte el a sarkkör-menti területeket, sokfelé kúszott 22°C-ot a hőmérő higanyszála. Mára visszaállt az ilyenkor megszokott hőmérséklet, jelenleg 12°C van. A mai előrejelzés szerint a délutáni órákban 15°C, az elkövetkezendő napokban esőre és 14-16°C-ra van kilátás.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés