„Hőség” Izlandon

| 2008. augusztus 4. 12:35 | Frissítve:
A nagy meleg nem csak a mi térségünket érinti, tőlünk jóval északabbra is a megszokottnál magasabb hőmérsékleteket lehet mérni, Izlandon a melegrekord is megdőlt.
Múlt héten egy meleghullám határozta meg az északi sarkkör-menti területek időjárását. Igen sok helyen mértek 20°C feletti hőmérsékletet, pl.: Grönlandon, ahol még nyáron is ritkaság ilyen magas érték, ugyanis átlagosan 13-16°C között alakul augusztusban a léghőmérséklet.

Izland fővárosában szerdán 25,7°C-t mértek, s ezzel a 3 éve jegyzett melegrekord dőlt meg, ugyanis akkor 24,8°C volt Reykjavikban. Országos szinten az abszolút melegrekordot mégsem ez az érték képviseli.
A sziget belsejének éghajlata nagyban különbözik az óceáni partvidékeken fekvőkétől. A belső területeken sziklasivatagok találhatók, éghajlata száraz, évi 150-250 mm csapadék hullik az óceáni területeken mérhető 7000-8000 mm-rel szemben. A legmelegebb nap az ország keleti felén volt 1991. július 2-án, 29,1°C, s ezt még a most mért rekord sem tudta meghaladni.

Csütörtökön már valamivel hűvösebb volt a szigeten, ám a hétvégén újabb hullám érte el a sarkkör-menti területeket, sokfelé kúszott 22°C-ot a hőmérő higanyszála. Mára visszaállt az ilyenkor megszokott hőmérséklet, jelenleg 12°C van. A mai előrejelzés szerint a délutáni órákban 15°C, az elkövetkezendő napokban esőre és 14-16°C-ra van kilátás.

hirdetés


Cimkék: , , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |