illusztráció illusztráció

Hőséget hoz a hét közepe

Szerdán és csütörtökön csúcsosodik ki az újabb hőhullám, 38-39 fok is lehet.

Keddtől egyre több napsütés és egyre melegebb idő ígérkezik. A legnaposabb a szerda lesz ugyan, de a legmagasabb hőmérsékletre az ország nagy részén csütörtökön számíthatunk. Szerdán 31-36 fokig emelkedhet a hőmérséklet,

csütörtökön a 38-39 fokot is elérhetjük.

A hőhullám egy teknő előoldali helyzetnek köszönhető, ezen kívül a nyugaton zajló ciklontevékenység pumpálja fel délről a meleget a Kárpát-medencébe. A forrósághoz többfelé élénk, erős déli, délnyugati szél is társul majd.

illusztráció

Hőmérsékleti anomália előrejelzés a 850 hPa-s szintre az ECMWF alapján 
Forrás: WXCharts

Szerdán csapadék sem várható, csütörtökön bár a nap második felében beindulhat a felhősödés, de ezen a napon is csak gyenge záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Jelentős mennyiségű eső sehol nem lesz.

illusztráció
Csütörtökön várható maximum értékek

Pénteken várhatóan egy hidegfront érkezik, előterében keleten viszont még 38-39 fok is előfordulhat. Ezzel veszélybe kerül az augusztus 19-ére vonatkozó napi melegrekord (39,2 fok). Az ország többi részére megérkezik a lehűlés, 30 fok környékére csökken a hőmérséklet. A front körülményeiről és a várható időjárásról és zivataresélyekről a hét elején írunk bővebben. 

Borítókép: Napraforgo13

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés