Hőségriadó szerdától

| 2009. július 12. 19:50 | Frissítve:
A héten beköszönt az igazi nyár: pénteken az Alföldön 37-38 fokkal fog tetőzni a kánikula.
Frissítve (hétfő 16 óra): Szerdától másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A napi középhőmérséklet átlépheti a 25 fokot, a maximumok pedig 35 fok felett alakulhatnak.

Hőhullám zárja le a hetek óta tartó zivataros időszakot. Hétfőtől egy anticiklon húzódik Közép-Európa fölé, melyhez kapcsolódóan a Mediterráneum és Észak-Afrika fölött felgyülemlett meleg levegő árasztja majd el Magyarország
térségét is. Kedden már 33 fok körül alakul a délutáni maximum, melyet napról-napra további melegedés követ. A hét második felében 36 fok körül tetőzik a hőség, ám az Alföld déli részén, jellemzően Szeged környékén akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála. A kánikulának egy szombat magasságában érkező hidegfront vet majd véget, átmenetileg.

Másodfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos, de nincs kizárva a harmadfokú riasztás sem, amennyiben 3 napon keresztül 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A hőséget magas UV-B sugárzás is kíséri, a 8,3-as UV Index a hivatalos skálán "extrém"-nek minősül, a bőr leégési ideje alig negyed óra.

Magyarországon az eddig mért legmagasabb hőmérséklet 41,9 °C, melyet két éve július 20-án mértek Kiskunhalason. Budapesten ugyanekkor 40,7 °C-os maximumot regisztráltak a műszerek.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |