illusztráció illusztráció

Hótérképek, téli előrejelzés

A kialakult időjárási helyzet miatt a nagy felbontású, 3 dimenziós térképeink sora már ma bővül. Megújult téli előrejelzésünk is.

Alig három nap telt el a HD és 3D hõtérképek premierje óta, a sokak által várt (és az utóbbi években igencsak ritka) igazi, télies idõjárási helyzet miatt a tervezettnél kicsit korábban napvilágot látnak 3 dimenziós, illetve nagy felbontású hótérképeink is.
Újdonság,hogy a vizualizációkon nem csak az aktuális hóvastagságot, hanem a pillanatnyi csapadék-jelleget is nyomon követhetjük. Ha az átlaghõmérséklet fagypont alatt van, akkor az esõ zöldes, a havasesõ kékesfehér, a havazás pedig fehéres árnyalattal színezi a térképet (ugyanez fagypont felett sárga, rózsaszín és szürke színekbe megy át). Megjelenik továbbá a fagyhatár vonala is, a kék-vörös vonal kék felén fagy, a piros oldalon pedig olvad a felszínen esetlegesen jelen lévõ jég vagy hó.

Eközben az Idõkép Európán már közel egy hete folyamatosan frissített, közép-európai elõrejelzést láthatak a sí, a snowboard, a jégvitorlázás, és egyéb téli sportok szerelmesei. Jelenleg mind az elõrejelzés, mind a nagyfelbontású, mind a 3 dimenziós hótérképek Magyarország, illetve Közép-Európa (Alpok, Tárta, Kárpátok) érintett országait foglalják magukban. Tervezzük, hogy a nyári vízhõtérképhez hasonlóan kiegészítjük a hótérképet jég-vastagsággal, illetve annak vizualizációjával is, arra azonban, hogy bármely nagyobb tavunk befagyjon, jó ideig várnunk kell még.

Tudjuk, hogy mind az új hõtérképrõl, mind pedig a ma nyilvánosságra kerülõ vizualizációkról hiányzik egy-két grafikon, vagy kiegészítõ információ, ami korábban elérhetõ volt - egy kis türelmet kérünk látogatóinktól és észlelõinktõl, hamarosan visszakerülnek ezek is. Jelenleg a nagyfelbontású és 3 dimenziós hõ- és hótérképek fél/egy óránként frissülnek, mivel ezek kiszámolása rendkívül nagy szerver-teljesítményt igényel. Reméljük, hogy egy-két héten belül sikerül valamennyi régiót 5, illetve 15 percenként frissíteni.

2008. november 24.
Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint
Idõkép-ViharVadász Project
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés