Hóvihar a Közel-Keleten

| 2010. december 15. 16:40 | Frissítve:
A hétvégén az elmúlt 20 év legkomolyabb hóvihara söpört végig Libanonban és Izraelben.

Eddig szinte nyárias idővel teltek az őszi hónapok a Közel-Keleten, nem egyszer 25-28 fokot mértek az elmúlt hetekben a libanoni és izraeli síterepek környékén. Néhány nappal ezelőtt azonban fordult a kocka! A hétvégén az elmúlt 20 év legkomolyabb hóvihara söpört végig a két ország hegyein, így Libanonban és Izraelben is napokon belül kezdődhet a síszezon - olvashatjuk a SíTV oldalán.

Ddecember 7-én esett le az első (komolyabb) hó Cedarson, a legmagasabb libanoni síterepen, de ez inkább csak ízelítő volt a nagy hóvihar előtt. Faraya, vagyis a legnagyobb libanoni síterep még december 10-én is olyan képet mutatott, mintha augusztus vége lenne, még hófoltokat sem lehetett látni a webkamerákon.

Hétvégén azonban – ugyanaz a sarki eredetű hideg levegő, amelyik Magyarország felett is átszáguldott – elérte a Földközi-tenger keleti partjait, és brutális hóömlést okozott.
Cedarson másfél nap alatt 180, Farayán pedig 120 cm hó esett, a hegyre vezető utakon két napig nem lehetett közlekedni. A sípályákon most próbálják eldolgozni a havat, és a tervek szerint még ezen a héten elindulnak a felvonók.

Az izraeli újságok még komolyabb viharról írnak; vasárnap éjjel évtizedek óta nem látott hóesés volt Izrael egyetlen síterepén, a Hermon-hegyen. A sípályák alsó részén – nagyjából 1600 méteres magasságban – 120 cm hó esett 24 óra alatt, míg fent a hegytetőn – 2400 méteren – 200-240 cm.

A 2814 m magas Hermon-hegyen 1971-ben építették az első sífelvonót, akkor még alig-alig ismerték a helyiek a síelést, az elmúlt években viszont egyre nagyobb divat lett itt síelni. Hétvégén óriási tömeg szokott összegyűlni a hegyen, több ezer síelő, és sok ezer nézelődő, aki csak a hógolyózás, szánkózás miatt megy fel.

Forrás: SíTV.hu


hirdetés


Cimkék: , , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |