illusztráció illusztráció

Hóviharokkal tört rá a sarkvidéki hideg az USA-ra

Sok helyen 20-30 fokkal esett vissza a hőmérséklet pár óra alatt, eddig több, mint 4400 repülőjáratot kellett törölni.

Befagyott Amerika, a lehűlés a Mexikói-öböl partvidékét és Mexikót is elérte, több helyen is röpködnek a mínuszok. A sarkvidék felől érkező hidegfront sok helyen drasztikus lehűlést eredményezett, 

pár óra alatt 20-30 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

illusztráció

Animáció forrása: Meteociel.fr

Nagy területen -20 foknál is hidegebb van, sőt Kanadában -53 fok is előfordult. Még a Mexikói-öböl partvidékén fekvő Houstonban is -9 fokig zuhant a hőmérséklet, ami itt már extrémnek számít. A nagy hideg miatt egyébként számos sípálya is felfüggesztette néhány napra a működését.

A fagyos és az enyhe légtömeg határán az éjszaka folyamán egy bombaciklon erősödött meg, rövid idő alatt hatalmas nyomássüllyedés ment végbe. Ez a folyamat nagy területen okoz kiadós havazást, szélvihart és hófúvásokat. A viharos időjárás miatt 

eddig több, mint 4400 belföldi repülőjáratot töröltek,

a lakosokat arra kérik, maradjanak otthon.

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

A hóviharokat és történelmi lehűlést okozó ciklon északkelet felé vonul tovább, karácsonyra így az USA nagy része fehérbe borul. Nem tart azonban sokáig a hideg, karácsonyt követően drasztikus enyhülés jön, a fagyok is többfelé megszűnnek. A várható enyhülés mértéke jól megfigyelhető az ECMWF modell 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méteres magasság) vonatkozó hőmérsékleti előrejelzéséből származó fáklyadiagramon is:

illusztráció
Forrás: Wetterzentrale

A borítókép illusztráció, kollégánk korábbi fotója

Szavazás

Szívesen lennél most az USA-ban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés