illusztráció illusztráció

Hózáporokban gyönyörködhettünk

A szélviharban pedig fagyoskodhattunk kedden.

Hidegfront tette szürkévé, borongóssá a hét első napját, de átvonultával keddre felszakadozott a felhőzet és sokat sütött a nap. Mondhatni a tél és tavasz vívta harcát, mivel a talaj közelében már enyhébb levegő áramlott, a magasabb szintekről azonban a fagyos levegő tört utat magának viharos erővel. Gomolyos, konvektív felhőzet díszítette az eget, amelyekből elszórtan alakultak ki sorra a látványos hózáporok, hódarazáporok, sőt az északnyugati határhoz közel hózivatar. Sümegen szinte pillanatok alatt kifehéredett a táj:

illusztráció

Sümegi kameránkon kívül számos webkameránk rögzítette az átsuhanó hózáporokat.

illusztráció

Szittyai Gergő fotója Sopronból, köszönjük!

illusztráció

Ráduly László fotója Kőszegről, köszönjük!

illusztráció

Magyarosi László fotója Súrról, köszönjük!

illusztráció

Szkok Bálint fotója Bakonysárkányról, köszönjük!

A Balaton tanúhegyeit ostromló "hószörnyetegről" Josef Jordan felhasználónk készített gyönyörű felvételeket Balatongyörökről, a Batsányi-kilátóból:

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Borbély Krisztián fotója Zamárdiból, köszönjük!

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Hódos Tamás fotói Szombathelyről, köszönjük!

Sűrű pelyhek és apró gömbök is hullottak. Mi a különbség hózápor és hódarazápor közt?  "Volt itt minden: hó, hódara, eső" - írja Lévai Szabolcs felhasználónk Gyuláról

illusztráció

A fehér táj sokáig nem tartott ki, hiszen mindenhol pozitív tartományban volt a hőmérséklet, még ha a viharos szélben ez jóval kevesebbnek is tűnt. A hétfői front mögött olyannyira feltámadt a szél, hogy helyenként az Alpokalján, a Kis-Alföldön és a Balaton térségében közel 100 km/h-s lökéseket rögzítettek automatáink

illusztráció

Az elmúlt 24 óra szélmaximumai szerda délelőtt fél 10-kor

A számtalan gyönyörű felvétel közül estig válogathatnánk, a képsort Éva hózáporos naplementéjével zárjuk. Köszönjük a felvételeket!

illusztráció

Borítókép: Borbély Krisztián

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés