illusztráció illusztráció

Hózáporoktól hemzseghet a hétvége

Ránk zúdul a sarkvidéki hideg, érkezik a tél, ezzel együtt pedig a hó- és hódara záporok is.

Lényeges változás előtt áll időjárásunk, úgy néz ki, most egy időre elbúcsúzhatunk az enyhe nappaloktól: a mai hidegfront után ugyanis szó szerint ránk zúdul a hideg. 

Észak felől eláraszt minket a sarkvidéki, fagyos levegő

WRF modellünk animációján gyönyörűen látszik, hogy nagyjából 1500 méteres magasságban hogyan árasztja el térségünket a hideg levegő:

Ránk tör a tél

Hétvégén ez a talajközeli hőmérsékleteken is meg fog látszani: a fagyos reggelt követően szombaton 2-7 fok, míg vasárnap mindössze 0 és 5 fok közé melegszik majd a levegő. Mindezen az északnyugatira forduló, eleinte csak a Dunántúlon, majd máshol is megerősődő, olykor viharossá fokozódó szél tovább fog rontani, hőérzetünk meglehetősen romlani fog a hideg szél hatására.

illusztráció
Hózápor zúdult a völgyre | Kiss Csaba korábbi felvétele

Hózáporoktól hemzseghet a hétvége

Emellett mindenképpen kiemelnénk, hogy a gyors felhőátvonulásokból szombaton elsősorban a Dunántúlon és északkeleten, vasárnap viszont többfelé számíthatunk hózáporok, hódara záporok kialakulására, délnyugaton havas eső is eshet.

 mi az a graupel, vagyis hódara?

A graupel, vagy magyar nevén hódara lényegében a hópelyhek és a jégszemcsék között képez átmenetet, semmiképp sem sorolnánk a gyakori csapadékfajták közé.

Külsejét tekintve fehér vagy matt színű, átlátszatlan szilárd szemcsék, melyek mérete kb. 2-5 mm között ingadozik. Kemény felületre esve gyakran több darabra is szétesnek a nagyobb szemcsék.

Legtöbbször a téli és a kora tavaszi időszakban találkozhatunk vele.

Borítókép: szerkesztőségünk korábbi felvélete, illusztráció

Szavazás

Ti vártátok már a hideget?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés