illusztráció illusztráció

Hullámminta

A Dél-Afrika és az Antarktisz között található Marion-szigetek által keltett gyönyörű, fodrozódó hullámok láthatóak ezen a felvételen.

Az Indiai-óceán déli részén található Prince Edward-szigetcsoport, valamint annak nagyobbik tagja, a Marion-sziget az esetek többségében semmi érdekességet nem mutat a műholdképeken. A mellékelt felvételen azonban a szigetnek köszönhetően gyönyörű, fodrozódó felhőket láthatunk, amelyek úgy rendeződnek a szigetek körül, mint a hajóorr által vetett hullámok.

Az itt látható műholdképet az Aqua műhold MODIS-rendszere október 16-án rögzítette. Az északabbra fekvő (felső), kisebb Prince Edward- és a délebbi Marion-szigetet meg sem kell jelölnünk nyilakkal; ezt megteszi helyettünk a természet. A nyugatról keletre (a képen balról jobbra) áramló felhőzetet a két sziget úgy bolygatja meg, hogy jellegzetes, a hajóorrnál kialakuló vízhullámokra emlékeztető, V-alakú minták születnek, csúcspontjukban a szigetekkel.

Mivel a légáramlás itt nem túl gyors, így a mintázatot nem törli el néhány hullám után a turbulencia, és nem alakulnak ki az úgynevezett Kármán-féle örvénysorok. A szigetektől keletre különösen érdekes formákat rajzol ki a két sziget által keltett hullámminta egymásra csúszása.

Forrás: ELTE (Kern Anikó-Tímár Gábor)
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés