illusztráció illusztráció

Hullócsillag szezon

Augusztus a hullócsillagok, és az ezekhez fűződő kívánságok hónapja. A hiedelem szerint aki megpillant egyet, vágya teljesül. Jó hírünk van, idén szokatlanul sok lesz belőle.

Feltehetőleg augusztus 12 és 13 között éjszaka 2-3 óra körül a Perseida meteorzápor fog elhaladni a Föld mellett. Magyarországon a hagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevezte az augusztusban egyre sűrűbben előforduló hullócsillagokat, melyekből az idén a megszokottnál is többet láthatunk.

A kínai csillagászoktól időszámításunk utáni 36-dik évből vannak feljegyzések, melyek biztosan a Perseidákat említik, de a VIII. XI., XII., XIX. századból is találhatók különböző távol-keleti feljegyzések.
Nevük Perseus csillagképtől ered, ugyanis ha az augusztusi égbolton látható hullócsillag alakját követjük, és a Perseus csillagképnél ér véget, akkor nagy valószínűséggel a Perseida meteorrajból származott.

Giovanni Schiaparelli az 1864 és1866 között megfigyelt rajok tanulmányozása közben észrevette, hogy a pálya alakja mennyire hasonlít az 1862-ben megfigyelt 109P/Swift-Tuttle nevű üstökös útvonalához. Arra a következtetésre jutott, hogy Swift-Tuttle szórta szét a Perseidákat felépítő porszemeket a Naprendszerben. Ugyan előbb említett üstökös már az Uránusz közelében jár, a szétszóródott porszemekkel ismét találkozni fog bolygónk.

Idén július 23-án már megfigyelhetők voltak az első hullócsillagok a rajból, kb. minden órában egy. Az elmúlt hetekben ez a szám nőtt, augusztus 12-13 közötti éjszaka 50-80 meteor fog elszáguldani a Föld mellett óránként, melyekből közel 10-15 látható majd az égbolton. Az utolsó porszemek augusztus 22-e körül hagyják majd el bolygónk közelségét, de addig minden nap láthatunk több-kevesebb hullócsillagot.
A 12/13-án a hajnali órákban aki teheti, menjen ki egy pokróccal a szabad ég alá, mert ha szerencséje van több tucat fénycsóvát is láthat egyetlen óra alatt. Mivel igen intenzív lesz, előfordulhat, hogy fényes városokból is látszik majd.
Érdemes az esti órákban is keresni fényszennyezéstől mentes területeket, ugyanis láthatók lesznek olyan meteorok, melyek éppen csak súrolni fogják a légkört, s mint a víz felszínről a kő, visszapattannak. Ezek igencsak ritkák, lassan haladnak, szinte végigszántják az egész látható égboltot, ezzel maradandó élményt okozva minden csillagvadásznak.

Forrás: Meteorshowers online
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés