Elhagyta a hurrikán New Yorkot

| 2011. augusztus 26. 1:18 | Frissítve:
Trópusi viharrá szelidült a hurrikán, mely eddig 15 áldozatott szedett. Már Kanadában jár.

Friss (hétfő, 10:00): A javán már túl van Amerika, a vihar a vártnál gyengébb volt, de így is 15 ember vesztette életét az orkán erejű szélben. Hetekbe telik majd a helyreállítás - nyilatkozta Barack Obama.

Balra: a Reuters fényképe

Friss (vasárnap, 16:45): Tovább szelidült a vihar, a hurrikán szeme közelében 120 km/h-s, New York környékén 85 km/h-s szél fúj. A Houdson és az East River folyók áradása miatt néhány utca víz alá került.

Friss (vasárnap, 11:40): Már kilenc halálos áldozata van a viharnak, 1,4 millióan maradtak áram nélkül. Nem járnak se a vonatok, se a repülők, se a hajók. Várhatóan 130 km/h-s széllel érkezik a vihar.

A hurrikán útjának legfrissebb előrejelzése itt követhető!

Friss (vasárnap, 1:00): 12 órán belül New York fölé ér a hurrikán szeme, ekkor számíthatunk a legnagyobb szélre. Jelenleg 170 km/h-sak a legerősebb lökések a viharban.

Friss (szombat, 7:00): Pénteken New York polgármestere elrendelte a város alacsonyabban fekvő területeinek kiürítését, ma délután 5-ig emiatt nagyjából 250 ezer embernek kell elhagynia lakhelyét. Szombaton déltől a városban leáll a tömegközlekedés.

Friss (péntek, 17:45): Az Irene a szárazföld közelébe valamelyest veszített erejéből, jelenleg 200-210 km/h körüliek benne a legerősebb széllökések. A hurrikán eddig több mint 1500 km-t tett meg.

Friss (péntek, 11:40): Rendkívüli állapotot hirdettek New Yorkban a hurrikán miatt, a keleti parton több százezer embert telepítettek ki. Észak-Karolinában az élelem, az ivóvíz és az üzemanyag felhalmozásával próbálnak felkészülni a hurrikán érkezésére. 

Friss (péntek, 10:40): Becslések szerint a hurrikán 65 millió embert fenyeget, a gazdaságban pedig több milliárd dolláros kárt okozhat. Meteorológusok a 2005-ös Katrina hurrikánhoz hasonló pusztításra számítanak.

Kedd este földrengés rázta meg az amerikai várost, a napokban pedig érkezik a következő veszélyes természeti jelenség. Az Irene ("Irén") névre keresztelt hurrikán szeme csütörtökön még a Floridai Miamitól 400 kilométerre északkeletre volt található. Erőssége alapján az öt fokozatú skálán hármas besorolású volt, a maghoz közel a legnagyobb széllökések elérték a 240 km/h-t. Több százezer embert kellett kitelepíteni. A hurrikán a műholdképeken is nyomon követhető.

Fent: az AccuWeather péntek délelőtti előrejelzése

A bahamai Mayaguana szigeten lerombolt tetőkről, kidöntött fákról és lámpaoszlopokról számoltak be, melynek következtében a sziget áram nélkül maradt. Stephen Russel, az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat vezetőjének beszámolója szerint két település is teljesen elpusztult az Acklins és a Crooked szigeteken, mindkettőben több százan laktak. 

Az AccuWeather meteorológusai szerint az észak felé óránként 20-25 kilométerrel tartó vihar elérheti az Egyesült Államok keleti partján fekvő több világvárost, így Washington DC-t, New Jerseyt és New Yorkot is.

A legfrissebb számítások szerint a hurrikán magyar idő szerint vasárnap délelőtt éri el New Yorkot, a hatóságok már készülnek a várhatóan 140-160 kilométer per órás szél okozta károkra, így a kidőlt fák eltakarítására, lefújt tetők javítására és az elszakadt távvezetékek miatti áramkimaradások orvoslására.

Cikkünk naponta többször frissül.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |