Húsz éve nem volt ilyen hideg augusztusi éjszaka Ausztriában

| 2018. augusztus 28. 11:44 | Frissítve:
1400 méter alatt 1998 augusztusában mértek utoljára ilyen hideget, St. Jakob nevű településen közel -2 fok volt.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a hétvégi hidegfront átvonultával többfelé 20-30 cm hó hullott az osztrák Alpokban. 2010 óta most először fordult elő, hogy havazott az alacsonyabban fekvő településeken is. Akkor a mostanihoz hasonló mennyiségű és eloszlású havazás volt a hónap utolsó napján. Ezt megelőzően 1998. augusztus 28-án hullott augusztus végén hó, ekkor 7 cm-t mértek, viszont egy nap kihagyással ezt követően egy hetes havazás vette kezdetét, így a salzburgi hegyekben szeptember 5-ére már 60-70 cm-re hízott a hótakaró vastagsága.

Havazott az alacsonyabban fekvő területeken is

A Gastein-völgyben 800-900 méteren is havazott most. Azonban nyolc éve nem fordult elő Ausztriában, hogy 1400 méter alatti településen összefüggő hótakaró alakuljon ki. Most a Bad Gastein-i mérőállomáson, mely 1092 méter magasan található, 4 cm havat mértek. Itt még sosem volt ilyen havazás augusztusban.

Kép forrása: Gasteinertal.com

20 éve nem volt ilyen hideg

A hideg is megérkezett ezzel együtt. Több mérőállomáson is fagypont körüli, vagy kevéssel az alatti értékeket mértek hétfő reggel. Az 1400 méter alatti településeken utoljára 1998 augusztusában volt ilyen hideg. A St. Jakob mérőállomáson -1,9°C-ig csökkent a hőmérséklet. Fagypont alatti augusztusi hőmérsékletet ilyen magasságban 2005 óta nem mértek.

Forrás: Sielok.hu

Borítókép: Gasteinertal.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Indul a síszezon az Alpok gleccserein Egyre több olasz, osztrák és svájci gleccseren üzemelik be a lifteket és hóágyúkat, havazást is várnak a hónap végére.
  • Fagy és fagy között is van különbség A héten megérkezhetnek az idei ősz első talajmenti fagyjai. Mit takar azonban a talajmenti fagy? Miért nem vehető egy kalap alá a hagyományos értelemben vett faggyal?
  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Jelentős lehűlés jön Melegedés, majd jelentős lehűlés jöhet a héten. Akár az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak