illusztráció illusztráció

Húsz éve nem volt ilyen hideg augusztusi éjszaka Ausztriában

1400 méter alatt 1998 augusztusában mértek utoljára ilyen hideget, St. Jakob nevű településen közel -2 fok volt.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a hétvégi hidegfront átvonultával többfelé 20-30 cm hó hullott az osztrák Alpokban. 2010 óta most először fordult elő, hogy havazott az alacsonyabban fekvő településeken is. Akkor a mostanihoz hasonló mennyiségű és eloszlású havazás volt a hónap utolsó napján. Ezt megelőzően 1998. augusztus 28-án hullott augusztus végén hó, ekkor 7 cm-t mértek, viszont egy nap kihagyással ezt követően egy hetes havazás vette kezdetét, így a salzburgi hegyekben szeptember 5-ére már 60-70 cm-re hízott a hótakaró vastagsága.

Havazott az alacsonyabban fekvő területeken is

A Gastein-völgyben 800-900 méteren is havazott most. Azonban nyolc éve nem fordult elő Ausztriában, hogy 1400 méter alatti településen összefüggő hótakaró alakuljon ki. Most a Bad Gastein-i mérőállomáson, mely 1092 méter magasan található, 4 cm havat mértek. Itt még sosem volt ilyen havazás augusztusban.

illusztráció

Kép forrása: Gasteinertal.com

20 éve nem volt ilyen hideg

A hideg is megérkezett ezzel együtt. Több mérőállomáson is fagypont körüli, vagy kevéssel az alatti értékeket mértek hétfő reggel. Az 1400 méter alatti településeken utoljára 1998 augusztusában volt ilyen hideg. A St. Jakob mérőállomáson -1,9°C-ig csökkent a hőmérséklet. Fagypont alatti augusztusi hőmérsékletet ilyen magasságban 2005 óta nem mértek.

Forrás: Sielok.hu

Borítókép: Gasteinertal.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés