Orkán erejű széllel jött a hideg

| 2012. október 5. 11:09 | Frissítve:
118 km/h-s, orkán erejű széllel érkezett a front. Badacsonyörsön derékba törtek a fák.

Viharkárok (22:05): Balra Varga Norbert friss fotója látható Badacsonyörsről. A térségben akár 110-120 kilométer/órás szél is fújhatott.

Keleten jár a front (21:05): A Tiszántúlon és délen mozognak a viharok, közben északnyugaton már elkezdett felszakadozni a felhőzet.

Háromnegyed órán belül a Tiszánál (19:10): Körülbelül fél-háromnegyed órán belül eléri a Tisza vonalát a front, közben a Balatonnál továbbra is 90-100 km/h-s szélvihar tombol.

Alább: viharkárok Badacsonyörsön. Fotó: Varga Norbert, köszönjük!

Jégeső Pécsett (19:10): Ezekben a pillanatokban ért Pécsre a vihar, észlelőink jégesőről számolnak be.

Jobbra: Rippel Erik villámfotója, köszönjük!

Ismét zárva Ferihegy (19:05): Ahogy egy hete, most sem engedik leszállni a frankfurti járatot. Vele együtt több gép is Cegléd környékén köröz a levegőben.

Beerősített a front (18:55): Jelenleg nagyjából a Salgótarján-Dunaújváros-Pécs vonalon jár a front, mely a Balatont és a Duna vonalát elérve igencsak megerősödött: heves villámtevékenység kíséri a viharokat. A Dunakanyarba érkezve vonalas szerkezetet mutatott a rendszer. Jobbra Coolbass felvétele a Pilisből, köszönjük!

Orkán a Balatonnál (18:28): 118 kilométer/órás, orkán erejű szelet mért az OMSZ Balatonőszödön. Eközben megérkezett Budapestre a vihar.

Közel 100 km/h (18:10): Hatalmas erejű, 97 km/h-s széllökésekkel csapott le a front Fonyódra ezekben a percekben.

1 perces villámtérképünk élőben követhető »

Esztergomnál is bedörrent (18:00): Villámokat is szór a nyílegyenesen Budapest felé tartó második, viharos széllel és lehűléssel érkező hullám. Közben Keszthelynél is lecsapott az első villám.

Balra: félelmetes peremfelhő Mihályiban. Kovács Natália felvétele, köszönjük!

Jön (17:45): Szélmérőink és radarjaink szerint már a Tatabánya-Veszprém-Keszthely vonalon van a front. Érkezését hirtelen lecsapó, viharos szél jelzi. Budapesten sem kell már sokat várni.

Narancs szélriasztás (17:40): Másodfokú szélriasztást adott ki az OMSZ, a legnagyobb lökések a Bakonyban, a Pilisben és Budapesten átléphetik 90 km/h-t. Pár perccel korábban 87 km/h-s lökést mértünk Bakonyszombathelyen.

Jobbra: Így érkezett a front a Vas megyei Vépre. Luigi Punto felvétele, köszönjük!

Tör előre a front (17:20): Jelenleg a Komárom-Celldömölk vonalon jár a front, Nemesgörzsönyben 84 km/h-s széllökést is mértünk. Sopronban egy óra alatt 8 fokot hűlt a levegő. 6 óra körül a Balatonra érhet.

Bükön az őszi faleveleket sodorta a viharos szél. Eső Krisztián videója, köszönjük!

Jobbra: Molnár Csilla fényképe Csornáról. Köszönjük!

Két hullámban jön (17:00): Ahogy korábban írtuk, a front több hullámban érkezik. Az elsőhöz kapcsolódó záporok-zivatarok jelenleg a Budapest-Kecskemét vonalon, a második, tényleges lehűlést hozó hullám jelenleg nagyjából a Csorna-Szombathely vonalon jár. A legtöbb villámot jelenleg Ráckevétől keletre érzékeljük.

Várjuk friss fényképeiket, melyek már Android és iPhone kliensünkkel is beküldhetőek!

 

Szél és villám (16:40): A Kőszegi-hegységben az imént 76 km/h-s lökést mértünk. Pár pillanattal ezelőtt a Kiskunság több pontján is villámlást érzékelt szenzorhálózatunk.

A balra látható képet a soproni Szent Orsolya Gimnázium időképes webkamerája rögzítette 16 óra 6 perckor. Köszönjük!

Sopronban már eleredt (15:25): Gyenge esőt jelentettek észlelőink Sopronból, Pozsonyból és Bécsből is. Az osztrák határon még 18, Bécsben 16 fok van. A hideg kb. 5 óra körül éri el Sopront.

Zivatarok is lehetnek (13:00): Elsőfokú zivatarriasztást adott ki az ESTOFEX Magyarország területére. Az elemzés szerint a front átvonulása jelentős széllökésekkel járhat, az esetlegesen kialakuló zivatarok megerősödését a szélnyírás segíti majd.

Menetrend (12:00): Időjárás-előrejelző modellünk számítása szerint 3 óra körül ér 

Sopronba a front eleje, Győrbe 4, Budapestre 6 óra körül érhet. Este 8 körül a Tisza, míg 10 óra magasságában már a keleti határ lesz a soros. A hideg levegő és a megerősödő szél a fenti időpontoktól nagyjából 2 órával később érkezik.

Előzmények

A kellemes kora őszi időjárás napjai igen csak meg vannak számlálva, vasárnap ugyanis hidegfront érkezik, mellyel mintegy 10 fokkal hidegebb levegő árasztja el hazánkat. Pénteken és szombaton azonban még folytatódik a melengető napsütés, amit csupán fátyolfelhők szűrhetnek. A délutáni órákban a hőmérséklet kellemesnek ígérkezik, szombaton a déli megyékben akár 26-27 fokot is mérhetünk.

Az említett hidegfront vasárnap napközben éri el északnyugat felől térségünket. Hatására beborul az ég és egyre többfelé várható majd eső, zápor, sőt a déli, délnyugati megyékben egy-egy zivatar sem zárható ki. Helyenként ismét jelentős mennyiségű csapadék kísérheti a front vonulását, valamint az északnyugatira, északira forduló szél délutántól egyre inkább megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharossá is fokozódik. Délen még 22-23 foknak örülhetünk, északon, északnyugaton már kevéssel 20 fok alatt marad a hőmérséklet, a front megérkeztével pedig gyors csökkenésnek indul.

A front mögött a jövő hét első napjaiban már igazi, októberi őszi időre van kilátás, hidegek lesznek a hajnalok, egyre több helyen jelenik meg majd a talajmenti fagy, sőt az ismert szélvédett, fagyzugos helyeken 2 méteres magasságban sem lesz ritka a kevéssel 0 fok alatti hajnali hőmérséklet. Napközben is csupán 15 fok körüli értékek lesznek a meghatározóak, amit elsősorban hétfőn az élénk, olykor erős szélben még hűvösebbnek érezhetünk. Indul tehát a fűtési szezon.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ide kattintva.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |