Éjszakai világító felhők tündököltek fel

| 2018. június 23. 10:06 | Frissítve:
Péntek késő este és szombat kora hajnalban több helyen is kékes színben pompázó éjszakai világító felhőket lehetett megfigyelni.

Az idei évben először tűntek fel alkonyat után és napkelte előtt látványosabban a 75-85 km-es magasságban lévő éjszakai világító felhők, melyeket kizárólag a nyári hónapokban lehet megfigyelni hazánk területéről.

Pénteken egy hidegfront robogott át hazánk fölött, amely mögött kitisztult a levegő, ez pedig kedvező feltételeket teremtett az éjszakai világító felhőkre vadászóknak. Már alkonyat után több webkameránkon is feltűnt a látványos légköroptikai jelenség:

Kétvölgyön elhelyezett webkameránk gyorsított felvétele (Üzemeltető: ZNET Telekom)

Csehországból még szebben látszottak a kékes fényben tündöklő felhők:

Znojmoban elhelyezett webkameránk gyorsított felvétele

Nem kellett sokat várni, a hajnali égbolton újra felcsillantak a sokak által kedvelt éjszakai világító felhők. Ezt többen már fotóval és beszámolóval is dokumentálták:

"Ma hajnalban 2:30 körül kilibbentem az ég alá. Megközelítően 60%-a tiszta volt, a többin kisebb nagyobb felhőtömbök szörföztek! Budapest ismét hozta a papírformát, északi ég alja 90%-ban felhős. Megközelítően 2:50 környékén vettem észre először egy kisebb felhőlukban, hogy a magasabb szinteken szép műsor zajlik. Az idő előrehaladtával egyre több részlet előbújt, de így is sok részlet takarva maradt. Az NLC-t egészen kivilágosodásig lehetett látni, és jól nyomon figyelhető volt, ahogy az északi horizont felett, keletről nyugat felé mozog, terjeszkedik."

Köszönjük Jónás Károlynak a beszámolót és a látványos fotókat!

Kőszegen Ráduly László, Dávodon pedig Pócsai Sándor kapott lencsevégre NLC-ket (angolul: Noctilucent Clouds, innen a rövidítés):

Köszönjük a fotókat!

Több webkameránkon hajnalban is szépen látszott a jelenség, így például Hajag-tetőről és Balatonszemesről is:

Üzemeltető: Bakony Rádió Klub

Üzemeltető: ifj. Tari József

A hidegfront utáni tiszta levegőben, a kevésbé felhős alkonyati és hajnali órákban a következő napokban is jó eséllyel pillanthatjuk meg a látványos légköroptikai jelenséget.

Ha többet szeretnétek megtudni az éjszakai világító felhők hátteréről, akkor ajánljuk egy korábbi cikkünket a témával kapcsolatban.

Borítókép: Jónás Károly


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |