illusztráció illusztráció

Idén húsvéthétfőn indul a tavi viharjelzési szezon

A viharjelzési szezon nagyobb tavainkon minden év április 1. és október 31. között üzemel.

A mai nappal kezdetét veszi a tavi viharjelzési szezon, amely egészen 2024. okzóber 31-ig tart, adta hírül a Hungaromet Zrt. A szeles időben a Balatonnál másod-, míg a Velencei- és Tisza-tónál elsőfokú viharjelzés lépett érvénybe rögtön a viharjelzési szezon első napján.

Idén lesz 90 éves a Balatoni Viharjelzés

A Balatoni Viharjelzés idén már 90 éves lesz, a viharjelző szolgálat 1934. július 8-án indult el legnagyobb hazai állóvizünknél.

A balatonihoz hasonló viharjelzési rendszer működik a Fertő-, a Velencei- és a Tisza-tónál is. A Fertő-tó esetében a viharjelző rendszer kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat végzi.

illusztráció
Fotó: Stamikata

Az érintett tavaknál a Katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelző lámpák mutatják az érvényes jelzési fokozatot. Elsőfokú viharjelzés - vagyis percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/h sebességet érhetnek el. Ekkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés - azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/h-t. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Borítókép: Bánkuti Letícia

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés